Geçen 8 Ekim'de Özbekler Tekkesi restorasyon çalışmaları devam ederken kimliği belirsiz kişiler tarafından soyuldu. Polis olaydan sonra soruşturma başlattı. Yaklaşık 20 gün boyunca envanter kayıtları ile müzede bulunan eşyalar karşılaştırılarak çalınan 43 eser tek tek belirlendi. Çalınan eşyaların tespit edilmesinin ardından Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri bu eserlerin peşine düştü. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri çalınan eşyalardan 6 tanesinin izini bir antikacıda buldu. Antikacı Erdem E. aldığı eşyaların çalıntı olduğunu bilmediğini kendisine Güven A. adlı kişi tarafından 20 bin dolar para karşılığında satıldığını söyledi. Güven A. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltına alındı.


Hırsızlık Büro Amirliği'nde sorguya alınan Güven A.’nın 2002 yılında Şırnak’ta polislik yaparken bir idari soruşturma sonucunda meslekten atıldığı öğrenildi. Güven A.’nın 2003 yılında Yeni Camii'nde meydana gelen çini hırsızlığından yakalandığı belirtildi. Güven A.’nın poliste verdiği “Ben bunları Abuzer T.’den aldım, muhtemelen bir yerden çalmıştır” ifadesi üzerine Abuter T. de Bağcılar’da gözaltına alındı.


SON TUTUKLU MÜZELER MÜDÜRLÜĞÜNDE İŞÇİ


Hırsızlık Büro Amirliği'nde olayla ilgili sorgulanan Abuzer T., Güven A., kardeşi Gürkan A. ile antikacı Erdem E. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hırsızlıkla ilgili operasyonlara devam eden polis önceki gün Müzeler Müdürlüğü'nde işçi olarak çalışan Yakup K.’yı gözaltına aldı. Yakup K.’nın Özbekler Tekkesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları sırasında eşyaları taşınmasında çalıştığı daha sonra bu eşyaların varlığını para edebilir düşüncesiyle antikacı Erdem E. ile paylaştığı belirtildi.

Yakup K. hırsızlık olayıyla ilgili kişileri tanıdığını ancak hırsızlıkla bir ilgisinin bulunmadığı yönünde ifade verdiği belirtildi. Poliste işlemleri tamamlanan Yakup K. tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Özbekler tekkesi hırsızlığı ile ilgili tutuklu sayısı 5’e çıktı.