Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Murat Kayhan ve Müze Müdürü Murat Gülyaz’ın da bulunduğu ziyarette konuşan Hashim Gaybullaev, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov’un Türkiye’yle ilişkilere büyük önem verdiğini ve gelişmesini istediğini, ziyaretlerinin de bu kapsamda yapıldığını kaydetti.

İş adamalarına ve özellikle turizm yatırımcılarına Özbekistan’da büyük kolaylıklar sağlandığını belirten Gaybullaev, "Türk yatırımcıları ülkemize bekliyoruz. Özbekistan dünyanın dört bir yanından turist çekebilmektedir. Turizmin daha da gelişmesi için yatırımcılara ihtiyacımız var. Türkiye’de kalacağımız süre içerisinde İstanbul, Kayseri gibi illeri de ziyaret ederek bilgi almak ve tarihi, turistik yerler ile tesisleri yerinde incelemek istiyoruz" dedi.

Vali Savaş ise "Orta Asya’da bulunan kardeşlerimizle aramızda kuvvetli tarihi ve kültürel bağlar bulunuyor. Burada çoğu kelimeleri anlayabildim. Dolayısıyla Azeri lehçesinde olduğu gibi Özbek lehçesinde de dilimize yakınlık bulunuyor. Kısa bir süre içerisinde sizinle rehbersiz anlaşabileceğimizi gördüm. Bu da bana ayrı bir mutluluk verdi" dedi.

Kapadokya bölgesine her yıl 3 milyona yakın turistin geldiğini ifade eden Vali Savaş, "Nevşehir’e Uzakdoğu ülkelerinden, Avrupa’dan, Latin Amerika’dan yoğun biçimde turist gelmektedir. Orta Asya ülkelerinden kardeşlerimizin de sayısının artmasını gönülden isteriz. Aynı biçimde Türkiye’den yurt dışına giden insanlarımızın da Türk Cumhuriyetleri'ne olan ziyaretlerinin artırılmasını da isteriz. Bu karşılıklı dialog ve çalışmayla sağlanabilecektir" diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Vali Savaş tarafından Namangan Vilayeti Seyahat ve Turizm Bürosu Başkanı Hashim Gaybullaev’e, Avanos İlçesi'nde topraktan yapılma Hitit motifi işlemeli ibrik hediye etti. Hashim Gaybullaev de Vali Savaş'a Geleneksel Özbek Şapkası hediye etti.



AK(OE/SS)