Merkez Toroslar İlçesi Güneykent Mahallesi'nde yaşayan Hüseyin ile 40 yaşındaki Fatma Bedir çiftinin ikinci çocuğu Mert Ali Bedir, dünyaya gözlerini otistik olarak açtı. Durumu fark eden aile, oğullarının tedavisini için seferber oldu. Ancak geçen süreçte çeşitli tedavilere rağmen Mert Ali, zihinsel engelinden kurtulamadı. Ailesi, 6 yaşına giren Mert Ali'yi okula göndermek için Milli Eğitim İl Müdürlüğü Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu'na başvurdu. Kurul, Mert Ali'nin yüzde 80 oranında otistik olduğunu, bu nedenle de otistik çocuklar özel eğitim merkezinde eğitim alması gerektiğini bildirdi.

'OKULLARDA YER YOK'

Aile bunun üzerine Mert Ali’yi, yasa gereği yaşadıkları adrese en yakın olan Rıfat Argün Otistik Çocuklar Özel Eğitim Merkezi’ne kaydettirmek için başvurdu. İddiaya göre bu okuldaki görevliler sınıflarda yer yokluğunu gerekçe göstererek, talebe olumsuz cevap verdi. Baba Hüseyin Bedir, Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurup, başka bir okula kaydının yapılmasını istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü görevlileri kentteki diğer okullarda da kontenjanların dolu olduğu için olumsuz yanıt verdi.

'OKULA GİDEMEYECEĞİNİ ÖĞRENİNCE HIRÇINLAŞTI'

Oğlu Mert Ali'nin okula gidemeyeceğini öğrenince hem kendisine hem de çevresindeki insanlara karşı hırçınlaştığını, zarar verdiğini söyleyen Hüseyin Bedir şunları anlattı:

"Oğlumun otistik çocuklar eğitim merkezinde okutulması kararı olduğu için normal okula da gönderemiyorum. Yasa gereği evime en yakın otistik çocuklar eğitim merkezine kaydettirmem gerektiğini söylediler. Ben de oğlumla birlikte Rıfat Argün Otistik Çocuklar Özel Eğitim Merkezi'ne gittim. Buradaki görevliler, sınıfların dolu olduğunu, boş yer olmadığı için kayıt yapamayacaklarını söylediler. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittim, başka bir merkeze alınmasını talep ettim. Diğer merkezlerde de boş yer olmadığı için sonuç alamadım. Oğlum, okula gidemeyeceğini öğrenince daha da hırçınlaştı. Kendisine ve bizlere zarar veriyor. Çocuğumun iyi bir eğitim olması için yetkililerden yardım bekliyorum."

OTİZM NEDİR?

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizm genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otistik çocukların büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, Otistik çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler.



ME(AŞ/COŞ)