Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde düzenlenen 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla başladı. Bakan Veysel Eroğlu, Grand Yazıcı Mares Otel’de 1-4 Kasım arasında, 18 ülke ve 65 şehirden 865 sektör temsilcisinin katıldığı 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’ndeki konuşması öncesinde, açılan standları gezip, ikram edilen bal ve bal ürünlerinin tadına bakıp, üreticilerden bilgi aldı.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışındaki başvuru süresinin 3 ay daha uzatılması kararının vatandaşları memnun ettiğini söyledi. Satışların olumlu geçtiğini belirten Bakan Eroğlu, “2B konusunda en çok Muğla yararlanacak. Muğla, dünyanın en güzel ili. Bu ilimizde ormanlık alanların çok olması ve doğa harikalarını el birliği ile korumak mecburiyetindeyiz. Ticari ve turizmde gelişmesi çok önemli. Bu gelişmeler olurken kanunlar çerçevesinde doğayı tahrip etmemeliyiz. Ormanlık alanların çok olduğu turistik şehirlerimizde yeni konaklama tesisi kuracaklar olan işletmecileri kanunlar çerçevesinde diğer bakanlıklarımızla görüşerek hareket etmesini sağlayacağız. Kanunlar çerçevesine çıkanlarını da affetmeyeceğiz. Marmaris, Bodrum, Fethiye gibi turizme hizmet veren şehirlerimizde konaklama tesisi açmak isteyenlere doğayı korumak şartı ile uygun görüldüğünde izin verilecektir” dedi.

Bakan Eroğlu açıklamasının ardından kongrenin yapılacağı salona geçti. Bakan Eroğlu, buradaki konuşmasında, “Verilen destek ile dünyada şu anda bal üretimi konusunda Türkiye 5’incikten 3’üncü sıraya yükseldi. Ama bu yeterli değil. Bakanlık olarak hedefimizde ihracatta birinci sıraya yükselmek. Seneye yapacağınız kongrede bal üretiminde dünyada birinci sıraya ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Bakan Eroğlu, kongredeki konuşmasının ardından karayolu ile Aydın’a hareket etti.

Ali GÜNDOĞAN/MARMARİS (Muğla),

AG(TT/SSA) (FOTOĞRAF)