Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir İçmesuyu 2’nci Merhale İsali Hattı 2’nci Kısmı, Kınık Sağ Sahil Sulaması'nın temelini atarken, Güzelhisar Barajı Mansap Ovaları Sulaması’nın da açılışını gerçekleştirdi. Açılışta, İzmir’e ikinci stadyumun Gaziemir’de yapılacağı, Orman Bölge Müdürlüğü’nün de arazi konusunda kolaylık sağlayacağı dile getirildi.

Atatürk Kültür Merkezi’ndeki törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında olduğu pek çok davetli katıldı. Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak geçen yılın sonuna kadar bin 128 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini, 206 baraj açtıklarını, 11 milyon dekar araziyi de sulamaya açtıklarını anlattı. Suyu olmayan 49 ile de su götürdüklerini dile getiren Eroğlu, "Ormancılıkta muhteşem bir seferberlik yaptık. İçme suyu, baraj, gölet, sulamaların dışında. Başbakan talimatıyla 2008 yılında seferberlik başlattık. 23 milyon dekar alanı ağaçlandıracağız diye hedef koyduk. Her yıl sonunda hedeflerimizi gerçekleştirip gerçekleştirmediğimizi Başbakan’a arz ediyoruz. Avrupa’da küçük bir devletin yüzeyine eşit bir alan. Bu yıl sonunda 1'inci eylem planımız tamamlanıyor. 23 yerine 24 milyon dekar hedefini aşacağız. İzmir’e bizçok şeyler yaptık. Sessiz sedasız gidiyoruz. Yaptıklarımızdan sadece birkaç tanesi" dedi.

YENİ STAT GAZİEMİR’E

Veysel Eroğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın kentin güneyinde kurulması planlanan stadyum için yer temini konusunda gösterdiği kolaylık üzerine teşekkür etmesini de hatırlatarak, "Öğrendim ki Gaziemir’de stadyum yapılacakmış. Orman Bölge Müdürüm, 'Bu alanı da vermek boynumuzun borcu oldu' diyerek İzmir’e yapılacak yeni stadyumun Gaziemir’de olacağını ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün de arazi için kolaylık sağlayacağını duyurmuş oldu" diye konuştu.

35 GÖLET PROJESİ BAŞLAYACAK

Eroğlu, 44 bin 700 dekarlık alanın 35 gölet projesini içeren bir sulama sistemi ile sulanacağını da duyurarak, "İzmir’e birçok şey yaptık. Bizden önce Küçük Menderes’te sulama tesisi yoktu. Başbakanımız, 'Küçük Menderes Ovası’na gidip Beydağ Barajı’ndan başlayarak yıldırım hızıyla tamamlayacaksın Veysel Hoca' dediği zaman buraya geldim" dedi. Bugüne kadar yapılan baraj ve sulama yatırımlarını da hatırlatan Bakan Eroğlu, İzmir’deki tüm verimli toprakları sulayacaklarını kaydetti.

YILDIRIM: 35 PROJEDEN 9’U BAŞLADI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise yatırımları gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na teşekkür ederek İzmir’in ABD’li bir düşünce kuruluşu tarafından 200 kent içinde en hızlı büyüyen 4’üncü kent seçildiğine dikkat çekti. İzmir’in gerçek potansiyelini yakalama yönünde harekete geçtiğini dile getiren Yıldırım, kentin altyapı yatırımları, turizm ve tarımla ilgili projeleri ve kent dönüşümüyle ilgili merkezi yönetim ile belediyenin birlikte çalışma yaptığını kaydetti. İzmir’e seçimler öncesinde vaat ettikleri 35 projenin 9 tanesini aradan 7-8 ay geçmesine rağmen fiilen başlattıklarını da anlatan Yıldırım, "Diğer 20 tanesinin de hazırlıkları devam ediyor. Önümüzdeki 3-4 ay içinde 3 tanesine daha başlayacağız. Bu projelerin 9’unun yani yaklaşık 3’te birinin ama bedel olarak da yüzde 35’ini teşkil eden bu 9 proje tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

'İZMİR’İN KAVAKLARI SANA EMANET BAKANIM'

Aynı zamanda bir tarım şehri olan İzmir’de Bakırçay Havzası’nın bereketli topraklarını suyla buluşturduklarını vurgulayan Yıldırım, yeni isale hattının ise 1.5 milyon İzmirliye hizmet vereceğini kaydetti. Hükümet olarak bir damla suyun bile israf olmaması için her türlü çalışmayı yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, "Yol işi bizim, tren yolu bizim, hava yolu, deniz yolu bizim, marinaları, yat limanları, iletişimi her şeyi bizim. Artık İzmir’in kavakları da sana emanet. Toprakları da sana emanet anlaştık mı Sayın Bakanım" diyerek Bakan Eroğlu’na seslendi.

'İZMİR’İN ALACAĞI VAR'

Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İzmir daha fazlasına layık. İzmir’in alacağı var. Cumhuriyet’in kuruluşundan beri alacağı var. Türkiye istiklalinin ve istikbalinin başladığı bir ildir İzmir. Büyük Atatürk İktisat Kongresi’ni boşuna İzmir’de toplamadı. O zaman ticareti bilen tek şehir İzmir’di. İzmir inşallah EXPO’suyla, önündeki projeleriyle 5 yıla kadar tekrar aynı konumuna gelecek. Bunun yolu el birliğiyle çalışmaya, İzmir için üretmeye devam edeceğiz. Buna kararlıyız."

İŞLERİN HEPSİNİ EXPO’YA HAVALE ETMİYORUZ

Açılış töreninin ardından Ak Parti İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Binali Yıldırım ve Veysel Eroğlu, burada değerlendirmeler yaparak soruları yanıtladı. EXPO çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Binali Yıldırım, "EXPO ile ilglili çatımızı kurduk, çalışmalar başladı. İzmir’e yakışır şekilde elimizden gelen tüm gayreti göstererek sürdüreceğiz. EXPO’ya kilitlenip işlerin hepsini EXPO’ya havale etmek gibi bir alışkanlığımız yok. Olursa ala olur, olmazsa ne olur? Projelerimize hız kesmeden devam ederiz. EXPO için başlamadık, olmadığında da bitecek değil. Bunu herkesin bilmesi lazım" dedi.

60 YAŞ KART UYGULAMASI DEVAM ETMELİ

Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 60 yaş kart uygulamasına Sayıştay tarafından tedbir kararı alınması hakkında ise bu tür hizmetlerin sosyal sorumluluk projeleri arasında görüldüğünü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de 29 farklı indirimli ve ücretsiz kartı bulunduğunu söyledi. Bunu bütün belediyelerin yaptığını, İzmir Büyükşehir’in de Sayıştay’ın raporuna kadar uyguladığını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Sayıştay’ın bu konuda yazdığı bir raporda suni olarak yönetmeliğin uygun olmadığını, bu şartlar altında yönetmelikle bu işin yapılamayacağını iade etmesi üzerine, belediyenin böyle bir eğilimi var. Uygulamaya son verme yönünde bir eğilimi var. Bunun mutlaka bir yolu bulunmalı. Vatandaşa bir hizmeti verdikten sonra geri almak doğru olmaz. Yaşlılarımız bu ülkeye, şehre hizmet edip en verimli çağlarında İzmir için çalışan, üreten bu insanlarımıza bu hakları devam ettirilmelidir. Bize bir görev düşüyorsa bunu yapmaya hazırız. Bakanlar kurulu kararıysa Bakanlar Kurulu kararı, mevzuat değişikliğiyse mevzuat değişikliği. Yeter ki sorunu giderecek adımları atalım. Biz burdayız. Her zaman desteğe hazırız. Milletvekili arkadaşlarımız konuyu takip ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız da aynı kanıda. Ben bu uygulamanın diğer şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de devam etmesi taraftarıyım."

PROJELER HAKKINDA BİLGİ

İzmir İçme Suyu 2'nci Merhale Projesi Gördes İsale Hattı 2'nci Kısım İnşaatı

Projenin Yeri: İzmir ve Manisa il sınırları içi.

Projenin Su Kaynağı: Gördes Barajı rezervuarı.

Projenin Amacı: 148 bin 60 sahanın sulanması ve İzmir’in yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması.

Hat, İzmir’in 2040 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak şekilde planlandı. Yatırım tutarı ise 174 milyon TL. İşe başlama tarihi 26 Temmuz 2011, iş bitim tarihi de 6 Haziran 2013.

Bakırçay Kınık Projesi Kınık Sağ Sahil Sulaması

Projenin Yeri: Orta Bakırçay havzasında İzmir ve Manisa il sınırları içinde ve İzmir’in yaklaşık 120 kilometre kuzeyinde Bakırçay’ın sağ sahilinde yer alıyor.

Projenin Amacı: Yortanlı ve Çaltıkoru barajlarından temin edilecek su ile toplam 11 bin hektar alan sulanacak. Yağmurlama ile yapılacak sulama 91 milyon TL’ye mal olacak.

Güzelhisar Barajı Mansap Ovaları Sulaması

8 Ağustos 2011’de yapımı biten proje 7 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirildi.

Güzelhisar Barajı’ndan alınacak suyla Aliağa’da 9 bin dekar tarım alanı yüksek basınçlı borulu sulama şebekesi ile sulanacak.



BT(İÖ/CK)