Uzun süreden bu yana bunalımda olduğu iddia edilen tekstil fabrikası işçisi 39 yaşındaki Ahmet Kaya, geçen hafta kendisini yük trenin altına attı. Ağır yaralanan Ahmet Kaya, Uşak Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedaviye alındı. Dün öğle saatlerinde Kaya’nın beyin ölümü gerçekleşti. Kaya’nın ailesi organları bağışladı. İzmir Ege Üniversitesi'nden gelen ekip, hasar gören karaciğer, pankreas, kalp ve böbrekleri alamadı. Bunun yerine Kaya’nın korneaları, yüz nakli için yüzü, kol ve bacak nakli içinde kolları ve sağ bacağı alındı. Kornealar İzmir’e diğer organlar Antalya’ya gönderildi. Ahmet Kaya’nın ablası 52 yaşındaki Fadime Çil ve yakınları cenazeyi almak için Uşak Devlet Hastanesi Morgu’na geldi.

"YÜZ NAKLİ OLAN BANA 'ABLAM' DESİN YETERLİ"

Ahmet Kaya’nın ablası Fadime Çil, kendisinin 5 yıl önce organlarını bağışladığını belirterek, şunları söyledi:

"2006 yılında trafik kazası sonucu kız kardeşimi kaybettim. Kazada ağır yaralanan kız kardeşime gerekli kanı bulamamıştık. Kan bulamayıp kardeşimi kaybedince organ naklinin farkına vardım ve 5 yıl önce organ bağışında bulundum. Organlarını bağışladığımız kardeşim Ahmet Kaya’ya da konuyu söyledim. Kardeşimizi kan bulamadığımızdan kaybettik. 'Ben organlarımı bağışladım' dedim. Kardeşim de bunun üzerine benim arkamdan organlarını bağışladı. Tren kazası sonucu ağır yaralıydı ve beyin ölümü gerçekleşti. 'Fişini çektirsem günaha girermiyim' diye içime şüphe düşünce müftülüğe gittim ve sordum. 'Caiz' denince tereddüt etmeden organlarını bağışladım. Kardeşimin organları bir can bile kurtardıysa çok mutlu olacağım. Yüzü nakledilen kişiyi görmek istiyorum. Bayramlarda bana gelsin 'Ablam' desin, sarılıp elimi öpsün yeterli. Kardeşim eşinden 5 yıl önce ayrılmış, 6 çocuğu vardı. 2 çocuğa ben bakıyorum, 2 çocuk Antalya SHÇEK’te diğer iki kız da Antalya’da evli."

"HERKESİ ORGAN BAĞIŞINA DAVET EDİYORUM"

Ahmet Kaya’nın damadı olan 23 yaşındaki Gökay Kayveci de herkesi organ bağışına davet ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Doktorlarımız elinden gelen her şeyi yaptı. Kime organ bağışı yapıldıysa, kime ne yaptıysak bunları Antalya’ya gittiğimde göreceğim. Organ nakli yapılan kişileri görmek ve tanımak istiyorum. Yaptığımız organ bağışında bir çıkarı, menfaatimiz yok. 'Allah razı olsun' denilmesi yeterli. Hayat o kadar kısa ki yaşamaya değer. Babam da hayata tutunmaya çalıştı ama takdir-i ilahi. Aile olarak protokol imzalayarak organlarını bağışladık. İnsanlık adına o kadar çok önemli bir hareket ki bu bir candan alıp diğer bir cana veriyorsun. İnanılmaz duygusal bir konu. Babamın yüzünü başka bir kişide görmek istiyorum. Bir can ölüyor içimiz yanıyor ama organ bağışı ile başka canlara hayat vermek çok güzel. Ben de organlarımı bağışlamayı düşünüyorum. Herkesin organlarını bağışlamasını ve başka hayatlara can vermesini istiyorum."

ALINAN UZUVLAR TAMAMLANDI

Uşak İli Organ Bağışı Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, Ahmet Kaya’nın alınan organlarının yerine protez takıldığını belirterek, Ahmet Kaya’nın yakınları büyük bir fedakarlıkla organlarını bağışladığını anlatırken, "Defin işlemlerini tamamladık. Cenazeyi defnedeceğiz. Sonuna kadar da ailenin yanında olacağız. Ailemizin yaptığı büyük fedakarlığı takdir etmek görevimiz. Ahmet Kaya’dan alınan yüzün yerine kompozit bir dokudan oluşan maske takıldı. Yüz şeklinde herhangi bir değişiklik olmadı. Alınan iki kol ve sağ bacağının yerine ise protez takıldı. Ailenin talebi ve prosedür olarak böyle gerekiyordu" dedi.

Ahmet Kaya’nın cenazesi, Belediye Camii'nde kılınacak ikindi namazı ardından Belediye Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek.



YK(İÖ/İD)