Haluk ATALAY/İSTANBUL, HAYDARPAŞA Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk ruhsatlı Doku Tipleme Genetik Laboratuvarı faaliyete geçti. İstanbul'daki devlet hastanelerinde bir ilk olma özelliği taşıyan laboratuvarın, organ nakilleri öncesinde hastaların risklerinin belirlenmesini sağlayacağı öğrenildi.

Kamuoyunda son günlerde sıklıkla tartışılan ve Türkiye'de ilk kez çift kol ve çift bacak nakli gerçekleştirilen hasta Şevket Çavdar'ın yaşamını yitirmesiyle zirveye çıkan organ nakli konusunda sevindirici gelişmeler de yaşanıyor. Uzmanlar, organ naklinde hastaların klinik durumlarının takibi ve reddin önlenmesi için doku tipleme analizlerinin önemli olduğunu belirtiyor.

600 BAŞARILI ORGAN NAKLİ YAPILDI


Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez 1990 yılında Doç Dr. İzzet Titiz yönetiminde kurulan organ nakli servisi, günümüze kadar aralıksız 22 senedir hizmet ve eğitim vererek kadavradan ve canlı akraba vericiden 600 başarılı organ nakli gerçekleştirdi.

Ülkenin farklı bölgelerinde organ naklinin gelişmesine yardımı olan 7 bilim adamı da yetiştiren servis, 2011 yılında “Avrupa  Transplantasyon Diploması” nı alarak transplantasyon alanında uluslararası eğitim veren bir merkez oldu.

ÇALIŞMALAR 8 YIL ÖNCE BAŞLADI

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2004 yılında altyapı çalışmaları başlayan ve organ naklinde olmazsa olmaz bir yer tutan doku tiplemesi genetik laboratuarının kurulması ile organ nakli çalışmaları da hızlandı.

FERHAT GÖÇER BAĞIŞLADI

2010 yılında  sanatçı ve doktor Ferhat Göçer'in laboratuvara 150 bin Euro değerinde Akım-sitometre cihazını bağışlamasıyla ileri düzey çalışmaların önü açıldı. Bu cihazla, kan grubu uyumsuz nakiller öncesi hastaların risklerinin belirlenmesi olanaklı hale geldi. Uzm. Dr. Pınar Ata Eren sorumluluğunda çalışan Genetik Doku Tipleme Laboratuvarı, 2011 yılında organ nakli öncesi hastaların risklerinin saptanmasında kullanılan yöntemler ile ilgili 1 yurtdışı ve 2 yurtiçi bilimsel ödül aldı. Merkezde ayrıca böbrek nakli, A2 kan grubu donör'den 0 grubuna nakil çalışmaları, transplantasyon ile ilgili moleküler araştırmalar, doku uyumluluğu, görüntüleme, transplantasyon patolojisi başarıyla uygulanıyor. 

UZM.DR.PINAR ATA EREN: "ORGAN NAKLİ BÜYÜK BİR EKİP İŞİDİR."

Genetik Doku Tipleme Laboratuvarı'nın organ naklinde çok önemli bir rolü olduğunu hatırlatan Uzm.Dr. Pınar Ata Eren, her naklin arkasında büyük bir ekip çalışması olduğunu vurguladı. Her organ naklinin kendine özgü bir hikayesi olduğunu hatırlatan Uzm.Dr.Pınar Ata Eren, "Organı alıp nakletmekle sorun çözülmüş olmuyor. Devamında doku testleri, uyum testleri yapılarak hasta ilerleyen dönemde de kontrolde tutuluyor. Hastada tıbbi reaksiyon olabilir, enfeksiyon oluşabilir.Bu konularda dahi laboratuvar olarak organ naklini gerçekleştiren ekibe destek sağlıyoruz" dedi.

DOÇ.DR. İZZET TİTİZ: "NAKİL BAŞARISINI ARTTIRIR"

Genetik Doku Tipleme Laboratuvarı'nın organ nakli ameliyatlarındaki başarıyı bire bir attırdığını anlatan Doç.Dr. İzzet Titiz, organ naklinde her saniyenin değerli olduğunu, bu laboratuvarın çalışmalara hız kazandırdığını belirtti. Çift kol ve çift bacak nakli ameliyatının ardından hayatını kaybeden Şevket Çavdar'ın ameliyatı ile ilgili de kısa bir değerlendirme yapan Doç. Dr.İzzet Titiz, "Bu ameliyatlar vücudu aşırı yoran ameliyatlardır. Bu işin deneysel tarafının ön plana alınması gerekmektedir. Bu ameliyat henüz hazır olmadığımızı gösterdi. Ama ilk olması nedeniyle çok önemli bir ameliyattır. Bundan sonra yapılan çalışmalar, eksiklikler göz önünde bulundurularak başarı ihtimali arttırılacaktır" diye konuştu.


HA(HE) (FOTOĞRAF)