1 Mart 2005'te ileri derecede talasemi hastası olarak dünyaya gelen Onur’un kurtulabilmesi için yeni doğacak kardeşten alınacak kök hücre nakline karar verildi. Anne Filiz Aygün hamile kalamayınca tüp bebek yöntemine başvuruldu. Aile varını yoğunu satıp, 30 bin lira harcadı ,ancak ilk denemede başarı sağlanmadı. Bu sırada ailenin yardımına Mecidiyeköy Çevre Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Ümit Özekici ve isminin açıklanmasını istemeyen İstanbullu bir işadamı yetişti. İşadamı, Aygün ailesinin masraflarını üstlendi. Birkaç tüp bebek denemesinden sonra aileden tekrar alınan sperm ve yumurtalar, 2009 yılı Kasım ayında ABD’ye gönderildi. Buradaki işlemler sonrası dokuların anne ve Onur ile uyuştuğu tespit edildi. Prof. Dr. Ümit Özkesici tarafından tüp bebek yöntemiyle gerçekleştirilen transfer sonrası, anne Filiz Aygün hamile kaldı. Aygün, 4 Kasım 2010 tarihinde sezaryenle doğum yaptı. 2 kilo 500 gram olarak dünyaya gelen bebeğe 'Ümit Nejat' adı verildi. Doğum sonrasında bebeğin kordon kanı alınıp, kültür yöntemiyle fazlalaştırılarak donduruldu. Doktorlar, Ümit Nejat bebek 2 yaşına geldiğinde yada 12 kiloya ulaştığında naklin yapılamasına karar verdi. 16 aylık olan Ümit Nejat bebek, 13 kiloya ulaştı. Ameliyat düşünülürken Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan kontrollerde Onur’un dişlerinin çürük olması nedeniyle operasyon ertelendi.

SÜT DİŞLERİNİ BEKLERKEN, KİLO KAYBI

Onur’un diş tedavisine gerek olmadığı, süt dişlerinin okullar kapanana kadar dökülmesinin beklenmesine ve tedavinin tatilde yapılmasına karar verildi. Ancak geçen bu sürede Ümit Nejat yürümeye başladı ve çok hareketli olmasının yanı sıra havaların da normalden daha sıcak gitmesi nedeniyle kilo kaybetmeye başladı. Ümit Najat şu anda 21 aylık olmasına rağmen 10 kilo 750 grama düşünce ameliyat yine ertelendi.

ONUR 21 GÜNDE BİR KAN ALIYOR

Anne Filiz Aygün, şu an için Onur’da çok önemli bir sıkıntı yaşanmadığını ama bir an önce mutlu sona kavuşmak istediklerini belirtti. Aygün, "Ne yazık ki bu doktorlarımızın elinde değil. Önce çürük diş engel oldu. Ege Üniversitesi’nde doktorlar süt dişlerinin kendiliğinden çıkmasını beklemek istediler ve tedavi yapılmadı. Beklemeye başladık. Şimdi de Ümit Nejat’ın zayıflaması engel oldu. Ümit Nejat 21 ayına girdi. Çok da yaramaz bilemezsiniz. Çok hareketli ve yerinde durmayınca aşırı sıcaklar da etken oldu ve zayıfladı. Sadece uyursa dinleniyor. Onur’un durumu şu an için iyi. Ortalama 21 günde bir kan alıyor. Kan grubu, sıfır pozitif olduğu için bulmakta sıkıntı çekmiyoruz. Doktorlarımızın dediğine göre eğer Onur’da rahatsız edici ve tehlikeli bir durum olursa Ümit Nejat’ın kilo ve ayına bakılmaksızın ameliyatı gerçekleştirecekler. Şu an için 3 ayımız kaldı. Sabırla bekliyoruz" diye konuştu.



MS(İÖ/SS)