1 Mart 2005'te ileri derecede talasemi hastası olarak dünyaya gelen Onur’un sağlığına kavuşabelmesi için doğacak kardeşten alınacak kök hücre nakline karar verildi. Fakat anne Filiz Aygün hamile kalamayınca tüp bebek konusu gündeme geldi. Aile varını yoğunu satıp, 30 bin lira harcayıp ilk denemelerinde başarısız oldu. Bu sırada ailenin yardımına Mecidiyeköy Çevre Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Ümit Özekici ve adının açıklanmasını istemeyen İstanbullu bir işadamı yetişti. İşadamı, Aygün ailesinin masraflarını üstlendi. Birkaç tüp bebek denemesinden sonra aileden tekrar alınan sperm ve yumurtalar, 2009 yılı Kasım ayında ABD’ye gönderildi. Buradaki işlemler sonrası dokuların anne ve Onur ile uyuştuğu tespit edildi. Prof. Dr. Ümit Özkesici tarafından tüp bebek yöntemiyle gerçekleştirilen transfer sonrası, anne Filiz Aygün hamile kaldı. Aygün, 4 Kasım 2010 tarihinde sezaryenle doğum yaptı. 2 kilo 500 gram olarak dünyaya gelen bebeğe 'Ümit Nejat' adı verildi. Doğum sonrasında bebeğin kordon kanı alınıp, kültür yöntemiyle fazlalaştırılarak donduruldu.

Doktorlar, Ümit Nejat bebek 2 yaşına geldiğinde ya da 12 kiloya ulaştığında naklin yapılamasına karar verdi. 16 aylık olan Ümit Nejat bebek, 13 kiloya ulaştı. Ancak, bu sefer de nakil, ağabeyi Onur’un dişlerindeki çürüklere takıldı.

Tüm umutlarını bu nakile sağladıklarını belirten anne Filiz Aygün, "Ümit Nejat’ın ağabeyi ile dokuları yüzde 100 uyumlu. İlik nakli Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Ameliyatı gerçekleştirecek hocalarımız ile sürekli görüşüyoruz. Son kontrolde Onur’un ağzındaki dişlerde çürüğe rastlandı. Önce bu çürük dişlerin tedavisi gerekiyor. Çünkü nakil sırasında Onur’un tam sağlıklı olması gerektiği söylendi. Şimdiye kadar öndeki süt dişlerinin bir bölümünü değiştirdi. Arkalarda çürük ve sallanan dişleri var. Bunların alınması ve çürüklerin de tedavisi için bir süreye daha ihtiyacımız olacak. Bunun için de önce okulların kapanması beklenecek. Sanırım bu bir yıla yakın sürer. Bu süre içinde de Ümit Nejat da zaten 2 yaşına gelmiş olacak ve umarız ortada hiçbir sorun kalmaz" dedi.



MS(İÖ/SS)