1 Mart 2005’te ileri derece talasemi hastası olarak dünyaya gelen Onur’un kurtulabilmesi için yeni doğacak kardeşten alınacak kök hücre nakline karar verildi. Anne Filiz Aygün (30) hamile kalamayınca, tüp bebek konusu gündeme geldi. İlk denemede başarısız olan ailenin yardımına Mecidiyeköy Çevre Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ümit Özkesici ve İstanbullu bir işadamı yetişti. Bir kaç denemeden sonra Prof. Dr. Özkesici tarafından gerçekleştirilen transfer sonrası anne Filiz Aygün hamile kaldı. 4 Kasım 2010’da 2.5 kilo dünyaya gelen Ümit Nejat bebeğin kordon kanı kültür yöntemiyle fazlalaştırılarak donduruldu. Doktorlar Ümit Nejat bebek 2 yaşına geldiğinde ya da 12 kiloya ulaştığında naklin yapılmasına karar verdi. Ümit Nejat bebek 16 aylık olduğunda 13 kiloya ulaştı. Ameliyat düşünülürken, Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde Onur’un durumu uygun bulunmayınca nakil iki kez ertelendi.

DOKTOR AYRILINCA, EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE NAKİL YAPILDI

Bu süreçte, Akdeniz Üniversitesi’ndeki doktorun görevden ayrılması üzerine kök hücre naklinin Ege Üniversitesi’nde yapılması kararlaştırıldı. Onur, geçen 6 Aralık’ta gerekli tahlil ve tetkikleri için hastaneye yatırıldı.

Ümit Nejat’tan doğumundan sonra alınan kordon kanı geçen 20 Aralık’ta uçakla İstanbul’dan getirildi. Ertesi gün ise EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Buket Erer Del Castello ve ekibi 6 saatlik bir ameliyatla ilik naklini gerçekleştirdi.

1 AY BEKLENECEK

Nakil sırasında Onur’un yanındaki tek yakını olan annesi Filiz Aygün, büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, "Son bir adım daha kaldı. Şimdi Onur’un vücudunun kardeşinin iliğini kabul etmesini bekliyoruz. Bunun için 1 ay beklememiz gerekiyor. Bu süre içinde bir sıkıntı olmazsa Onur’umuz kurtulacak" dedi.

Oğlunun nakil sonrası son durumun iyi olduğunu, kendisine hayat veren kardeşine daha da bağlandığını anlatan anne Aygün, "Ameliyattan bir kaç gün önce sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki sayfasına "Bugün tekrar doğuyorum. Hazır olun, bomba gibi geliyorum' yazdırdı" diye konuştu.



MS(İÖ/COŞ)