Kunduzhan Mahallesi'ndeki Hıdırlık Mevkii'nde bulunan Kerebi-i Gazi, Ubeydi Gazi ve Suheyb-i Rumi’ye ait türbeler, özellikle yaz aylarında gelin ve damatların akınına uğruyor. Evlenecek çiftlerin ilk durağı bu üç türbe oluyor.

Yeni evlenen çiftçiler, mutlu ve huzurlu bir yuva kurmak için buradaki türbelerde dualar ediyor. Nurhan Eser ve Mustafa Eser çifti de nikah öncesi türbede dua etti. Nurhan Eser, "Yıllardır Çorum'da süren bu geleneği biz de yaşatmak ve yaşamak istedik. Türbeye gelerek mutlu, huzurlu, sağlıklı ve bir ömür boyu birbirimize sevgi ve saygı ile bağlı kalmamız için dua ettik" dedi.

Türbeye gelen Burak ve Sinem Aslan da düğün öncesinde geleneklere uygun bir şekilde dua etmeye geldiklerini ifade etti.

MÜFTÜ AŞIK : HURAFE HAREKETLERDEN KAÇINILMALIDIR

Çorum Müftüsü Mehmet Aşık, türbe ziyaretlerinde kılık ve kıyafetlere dikkat edilmesini istedi. Aşık, "İnsanlarımız oraya giderek, dua edip manevi yönden deşarj oluyorlar. Elbetteki insanlarımız bu ziyaretleri yaparken kılık kıyafetlerine dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca türbelerde dilek ve temennilerde bulunurken, taş yapıştırma, çaput bağlama gibi hurafe hareketlerden de kaçınılması gerekir" dedi.



YÇ(İS/SS)



---- KUTU ---



İlk durak bu üç türbe



ÇORUM’un Hıdırlık adıyla anılan mahalle bulunan küçük bir tepe üzerinde üç sahabe türbesi bulunuyor. Bu sahabelerin Süheyb-i Rumi, Ubeydi Gazi ve Kerebi Gazi oldukları rivayet edilmektedir. Suheybi Gazi ve Ubeydi Gazi türbeleri Sultan Abdülhamit döneminde yeniden inşa edilen Hıdırlık Camii (1899) batı bitişiğinde yer alırken, Kerebi Gazi 50 metre kadar camiin batısında ayrı bir bina içerisinde yer almaktadır. Bu üç sahabeye ait türbeler Çorum’da en çok ziyaret edilen yerlerdendir.

UBEYD-İ GAZİ

Hakkında fazla bir bilgiye ulaşılamamıştır. Sadece aslen Yemenli olduğu ve Hicret’in 40. Yılında İstanbul’un fethi için giden İslam ordusu içerisinde yer alırken Çorum civarında bir çarpışma esnasında şehit olmuştur.

KEREB-İ GAZİ

Pehlivan, şair ve hatip olarak tanınmıştır. Hz. Peygamberimizin huzurunda Hz. Ali’nin de bulunduğu bir ortamda Müslüman olmuştur. Kadisiye Savaşında İranlılara karşı gösterdiği büyük mücadelesi İslam tarihlerinde ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Hicretin 40. Yılında İstanbul’un fethi için İslam ordusu ile birlikte Çorum civarında şehit düşmüştür. Yiğitliği ve kahramanlığı onun halk arasında efsane olmasına yol açmıştır.

SÜHEYB-İ RUMİ

Aslen Yemenli olup babası İran Sasani Devleti’nin bir memuruydu ve Musul civarlarında yaşamakta idiler. Bir Bizans saldırısı sırasında küçük yaşta esir düştü. Beni Kelb kabilesi tarafından Mekke’de köle olarak satıldı. Abdullah Bin Ced’an adlı bir kişi tarafından satın alınıp serbest bırakılmıştır.