SGK İzmir İl Müdürlüğü, sigortalıların işlerini kolaylaştırmak için hayata geçirdiği projelerine bir yenisini ekledi. Son proje 'Beyaz zarf' adı verilen uygulama oldu. Öncelikle Bağ-Kur sigortalılarına ne zaman, hangi şartlarda emekli olabileceklerini bildiren mektupların beyaz zarf içinde gönderilmesi projeye isim olurken, SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, Selver Kiraz'ın da sürpriz bir aylığa kavuşmasına yol açan çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İzmir SGK’nın gerçekleştirdiği projenin Türkiye’de ilk kez pilot olarak Urla Sosyal Güvenlik Merkezi’nce (SGM) uygulandığını belirten Keskin şunları söyledi:

"Beyaz Zarf projesi, eski Bağ-Kur diye tanımlayacağımız 4-B sigortalarımızı kapsayan bir proje. Bu daha sonra genişletilecek. Proje şöyle; Emekliliğine 6 ay ya da biraz daha uzun süre kalan Bağ- Kur sigortalılarımıza mektup gönderiyoruz. Devlet eskiden sarı zarf gönderirdi, biz beyaz zarfla gönderiyoruz. Projenin adı da buradan geliyor. Bağ-Kur sigortalılarımıza gönderdiğimiz mektuplarda emekliliklerini hangi tarihte hak edecekleri, hatta alternatifler yazıyor. Askerlik borçlanması yapmaları halinde ne zaman emekli olabileceklerini bildiriyoruz. Ona göre karar versinler istiyoruz. Emekliliklerini hak ettikleri tarihte kuruma geldiklerinde bir kahve içimlik sürede onlara emekli maaşlarını bağlamak istiyoruz. Çünkü bu süreçte biz gerekli işlemleri yapmış olacağız. İlgili ay itibariyle de aylıklarını almaya başlayacaklar. İlk pilot çalışma Urla SGM’de yapıldı. Ocak ayından beri de İzmir'deki tüm SGM’lerde aynı proje uygulanmaya başlandı. Şu anda birinci etap tamamlandı. Emekliliği gelip bunu bilmeyen Bağ-Kur sigortalılarımız var. Bu insanlara 3-5 ay sonra emekli olacaklarını bildirip sevindiriyoruz. Bu projenin bir başka güzel tarafı var. Sigortalılarımız bu bilgiyi almak için günlerce merkez müdürlüklerini geziyor. Bazıları iş takipçilerine para veriyor. Proje bunların da önüne kesiyor. Devlet ne zaman emekli olacaklarını bildiriyor. Eşi öldüğü halde ölüm aylığını hak edip bundan haberi olmayan vatandaşlarımız da var. Selver nine gibi. Devlet ölüm aylığını hak edip hatta iki yılı geçmiş bir vatandaşa bu hakkını bildiriyor ve yararlandırıyor."

MEKTUBU ALDI İNANAMADI

Ömrünü geçirdiği İzmir’in Urla İlçesi Kuşçular Köyü’nde 1.5 yıl önce çiftçi eşi Mehmet Ali Kiraz’ı kaybettikten sonra çocuklarının yanında kalan 11’i hayatta 12 çocuk, 13 torun sahibi Selver Kiraz’a ölüm aylığı bağlandığını bildiren mektubu, Urla SGM Müdürlüğü Tahsis Şubesi Şefi Nazan Yurt ve memur Hakan Mandal elden getirdi. Nazan Yurt, şunları söyledi:

"Urla SGM olarak kayıtlarımızdaki Bağ-Kur sigortalılarımızın dosyalarını tetkik ettik, durumlarını bildiren mektup gönderdik. Onları yaşlılık ve ölüm sigortalılığı konusunda bilgilendirdik. Ölüm aylığı hak etmiş, aylık bağlanmamış ama haberi olmayan 3 sigortalı eşi saptadık. Bunlardan biri Selver Kiraz. Kiraz’ın eşi Mehmet Ali Kiraz’ın 2 bin 309 gün sigortası olduğu için sağlığında yaşlılık aylığı hak edememiş. Ancak ölünce, 1800 prim ödeme gün sayısı eşine ölüm aylığı bağlanmasına yetiyordu. Biz bunu belirledik. Bilgi mektubu gönderdik. Teyze çok yaşlı gelemedi, oğlunun yaptığı müracaatla eşinin ölüm tarihinden geçerli olmak üzere ölüm aylığı bağladık, 4 bin lira birikmiş ödeme alacak. SGK olarak bundan sonra 293 lira ölüm aylığı ödeyeceğiz."

"TORUNLARA OYUNCAK ALACAĞIM"

Kızı Ayşe Kiraz’ın evinde maaş bağlandı belgesini alan Selver Kiraz, çok sevindiğini söyledi. Kiraz, "Bu aylık devlet ikramiyesi gibi geldi. Önce torunlarıma çikolata, oyuncak alacağım" dedi.

Ayşe Kiraz da annesinin bu paraya çok ihtiyacı olduğunu belirterek, "Babamın Bağ-Kur’lu olduğunu biliyordum ama emekli olamamıştı, bu yüzden böyle bir aylıktan haberimiz yoktu. Annem yeşilkartla tedavi olabiliyordu. Artık Bağ-Kur’lu olacak, ilaç parasını o da biz de düşünmeyeceğiz. Yetkililere çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.