Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze, açıldığı günden bu yana ziyaretçi akınına uğruyor. Zeytinyağı üretimi ve kullanımı ile ilgili 2 bin 500 yıl öncesinden bugüne uzanan süreci anlatan işliklerin yer aldığı Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Sergi Alanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğünce 'Oleatrium Özel Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi' olarak tescil edildi. Turizmci Hasan- Gürsel Tonbul çifti tarafından, Davutlar Beldesi yolu üzerinde ekolojik mönüsü ve doğal ortamıyla ön plana çıkan Değirmen Restaurant’ın girişine kurulan müzede, orijinali Urla’da bulunan Klozemenai’nin bir örneği dahil, yüzlerce zeytinyağı üretim aracının büyük bölümü çalışır konumda sergileniyor.

Kış aylarında başta turizmciler olmak üzere ilgililerin akına uğrayan sergi alanının Resmi Müze Statüsü’ne kavuşmasının Kuşadası için bir kazanım olduğunu ifade eden Gürsel Tonbul, şöyle dedi:

"Tarih boyunca insanlık için büyük önem taşıyan zeytinyağının dünyada bilinen en eski üretim tekniklerinden başlayarak Erken Sanayi Dönemi'ne kadar olan süreci gelecek kuşaklara aktarmak istedik. Yaşadığımız toprakların zeytin ve zeytinyağı Anadolu ve Akdeniz tarihi ile bağını, kültürünü yansıtmak, paylaşmak, anlamlandırmak, geleceğe miras bırakmak adına oluşturduğumuz Oleatrium’da 2 bin 500 yıl öncesinden başlayan bir zaman tüneline girip 100 yıl öncesinden çıkıyoruz. Böylesi önemli tarihsel süreci yansıtan Oleatrium’un özel müze olması için yaptığımız başvuru kabul edildi."

OLEATRIUM

Oleatrium’u dünyadaki diğer müze ve sergi alanlarından ayıran en önemli özelliğin sergilenen işliklerin büyük bölümünün zeytinyağı üretilebilecek konumda olması. Sergi alanında sadece zeytinyağının üretim şekli değil, kullanım alanları da yansıtılmaya çalışılıyor. M.Ö. 6'ncı Yüzyıl'da kurulduğu varsayılan zeytinyağı işleme tekniğine ait, dönemine göre en gelişmiş, Anadolu’da beklide dünyadaki ilk örneklerinden biri olan ve orijinali Urla’da bulunan Klozemenai işliğinin çalışma ve işleyiş düzeni bu bölümde sergileniyor.



LS(İÖ/İD)