Cem TURSUN/İSTANBUL, Oda TV davasının sona eren 10. duruşmasında sanıkların tahliye talepleri oybirliğiyle reddedildi. Mahkeme, tutuklu sanık Doğan Yurdakul'un hastaneye sevk edilmesine karar verdi. Duruşma 12 Mart’ta ertelendi

Duruşmada sanık ve avukatların taleplerinin alınmasının ardından Savcı Ufuk Ermertcan görüşünü açıkladı. Savcı Ermertcan, dosyadaki bazı dijital belgelere ilişkin TÜBİTAK'tan istenen bilirkişi raporuyla ilgili eksikliklerin giderilmesini istedi. Savcı, el konulan dijital veriler içerisinde adı geçen eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri uzun'un tanık olarak dinlenmesini talep etti. Savcı ayrıca tutuklu sanıkların mevcut delil durumu, atılı suçlamanın vasıf ve mahiyeti ve dosya içeriği göz önüne alınarak tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Duruşmaya taleplerin değerlendirilmesi için ara verildi. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi 2.5 saat verilen aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tahliye taleplerini oy birliği ile reddetti.

DOĞAN YURDAKUL İÇİN HASTANEYE SEVK KARARI

Heyet, dava dosyasındaki dijital veriler üzerinde belirlenen TÜBİTAK'ın görevlendirdiği 3 kişilik uzman bilirkişi heyeti tarafından incelenerek bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verdi. Heyet, tutuklu sanık Doğan Yurdakul’un tedavisinin yapılması amacıyla en kısa sürede Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastalıkları hastanesine sevk edilmesine ve hastaneden düzenlenecek raporların ve tedavi sürecinin mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

TAHLİYE TALEPLERİNE İKİNCİ KEZ RET

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, delillerin henüz toplanamamış olması, sanıklar hakkında isnad edilen suçun katalog suçlardan olması, sanıklar hakkında isnad edilen suçların yasada öngörülen hürriyeti bağlayıcı cezasının alt ve üst sınırları değerlendirildiğinde diğer koruma tedbirlerinin bu aşamada yeterli olamayacağını, dava dosyasındaki dijital belgeler için henüz bilirkişi raporu alınmamış olmasını gerekçe göstererek tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE ERGENEKON SORULDU

Mahkeme heyeti İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak iddia edilen Ergenekon Terör Örgütü hakkında bilgi notu olup olmadığının sorulmasına, varsa ivedi şekilde mahkemeye gönderilmesini istedi. Heyet ayrıca eski emniyet müdürü Sabri Uzun’un tanık olarak dinlenmesi talebinin ise sanıkların çapraz sorgularının bitmesinin ardından değerlendirilmesine hükmetti.

ERGENEKON İDDİANAMELERİ İSTENDİ

Mahkeme, Ergenekon davalarına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden yargılaması devam eden dosyalara ilişkin iddianameler ve duruşma tutanakların dijital ortamda istenilmesini karar verdi. Mahkeme ayrıca İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nden Hanefi Avcı'nın sanık olarak yargılandığı Devrimci Karargah Örgütü dava dosyasının dijital ortamda gönderilmesine hükmetti. Duruşma 12 Mart tarihine ertelendi.

CT (ÖA)