Odatv davasının görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanık ve avukatların 'dava dosyasında yer alan belgelerin virüs yoluyla sanıkların bilgisayarlarına gönderildiği iddiasını' incelemek üzere TÜBİTAK'tan rapor alınmasına karar verdi. Ancak söz konusu rapor 5 aydır mahkemeye ulaşmadı. Pazartesi günü görülen duruşmada da mahkeme TÜBİTAK’tan raporun beklenmesine hükmederek duruşmayı erteledi.


"TUTUKLULUK HALİNE GEREKÇE TÜBİTAK RAPORUNUN GELMEMESİ"


Müvekkillerinin tutukluluk halinin devamına TÜBİTAK raporunun henüz dosyaya ulaşmamış olmasının gerekçe gösterildiğini belirten avukatlar dilekçelerinde, “CMK'nın Atama ve İncelemelerin Yürütülmesi başlığını taşıyan 66. Maddesi'nde bilirkişi incelemelerinde raporun hazırlanması için 3 aylık bir süre belirtilmiş, bu sürenin bilirkişi ataması yapan mahkemenin gerekçeli kararıyla 3 ay daha uzatılabileceği ifade edilmiştir. Mahkemeniz tarafından 3 aylık sürenin uzatılması yönünde verilmiş bir karar ise bulunmamaktadır" ifadesini kullandı.


"RAPORU GÖNDERMEYEN BİLİRKİŞİLER SUÇ İŞLEDİ"


Rapor hazırlamayan bilirkişilerin TCK'nın 257/2. Maddesi'nde düzenlenmiş olan suçu işlediklerinin kabul edilmesi gerektiğini belirtilen dilekçe, “İlgili kanun maddesinde 'görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine sebep olan kamu görevlisine' 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verileceği belirtilmiştir. Mahkemeniz tarafından görevlendirilip, süresi içinde raporlarını hazırlayarak Mahkemenize sunmayan bilirkişiler belirtilen suçu işlemiş bulunmaktadırlar" denildi.


RAPOR 13 TEMMUZ’A KADAR GELMEZSE İŞLEM YAPIN


TÜBİTAK'dan kaynaklanan gecikmenin sanıkların tutukluluk sürelerine doğrudan etki ettiğinin belirtildiği dilekçede, “TÜBİTAK'a yazı yazılarak hazırlanan bilirkişi raporunun tutukluluk inceleme tarihi olan 13.07.2012 gününden önce mahkemenize gönderilmesinin istenilmesine, aksi durumda bilirkişiler hakkında TCK'nın 257 ve CMK'nın 66/2. Maddesi çerçevesinde yasal işlem başlatılması talep edilmektedir."


(BB)