İmralı’ya giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti ziyaretin ardından yazılı bir açıklama yayınladı.

Öcalan ile 4 saat süren bir görüşme yapıldığını söyleyen heyet, açıklamasında Öcalan’ın son gelişmelere ve müzakere sürecine dair görüşlerine yer verdi.

Öcalan “15 Ekim itibariyle yeni bir aşamaya geçtiğimizi ve süreçte başarılı bir pratik umudumun bu anlamda arttığını ifade etmek isterim. Yeniden dirilttiğimiz bu umudun zaman kaybetmeden pratik sonuçlar doğurması halklarımıza karşı olan tarihi görev ve sorumluluğumuzdur” dedi.

6-7 Ekim tarihlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in Suriye’nin Kürt kenti Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto eylemlerinde olaylar çıkmıştı.

Öcalan bu olaylara değinerek “Bu yaşanan olaylardan tarafların ders çıkartması, bu temelde demokratik çözümün hayatiyetinin öneminin kavranarak müzakere temelli çabalara hız vermesi” önemlidir dedi.

Öcalan “Taraflara düşen görev birbirleriyle olan hukuklarını sağlam ve güvenli bir temele oturtmalarıdır” diyerek, “Bu yapılmadığı zaman içinden geçmekte olduğumuz sürecin derin bir darbeyle sonuçlanması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

PKK lideri "Burada lazım olan; barışa ve demokrasiye güven, daha net bir irade ve cesur siyasi hamlelerdir" dedi.

İmralı'ya sekreterya

İMC TV kanalına konuşan HDP heyetinden milletvekili Pervin Buldan, bundan sonraki İmralı ziyaretlerine 2 kişiden oluşan bir sekreteryanın da katılacağını söyledi.

Öcalan'ın bir sekretaryaya ihtiyaç duyduğunun bir süredir konuşulduğunu dile getiren Buldan "Bundan sonra İmralı'ya büyük ihtimalle bir sekretarya ile gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Kobani eylemlerinde radikal İslamcı gruplarla PKK sempatizanları arasında çatışmalar çıkmış, 30’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Hükümet çıkan olayların ardından yeni bir “iç güvenlik paketini” gündeme getirmiş, polise olağanüstü yetkiler tanımakla eleştirilen düzenlemeler getirmenin hazırlıklarını yapmaya başlamıştı.

Paketin ilerleyen günlerde meclis gündemine gelmesi bekleniyor.