Çelik Palas Otel'de gerçekleştirilen toplantıya EFB Başkanı Ali İlkbahar, BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, EFB Yönetim Kurulu üyesi ve BARMAK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu, BESAŞ ve EFB yöneticileri de katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, tam buğday ekmeği tüketilerek hastalıkların çoğuna karşı önlem alınabildiğini ya da görülen tedaviye katkı sağlanabildiğini ifade etti. Üniversitelerde yapılan araştırmalara göre, tam tahıl tüketen bireylerde obezite hastalığı riskinin yüzde 47 oranında önlenebildiğinin ortaya çıktığını kaydeden Aydoğan, "Aynı araştırmaların sonuçlarına göre, tam tahıl tüketen bireylerde kalp hastalıklarının yüzde 25, diyabet hastalıklarının yüzde 21, boğaz kanseri hastalıklarının da yüzde 21 oranında önlenebildiği açıklandı. Tüm bunlar, tam buğday ekmeğinin sağlığımız üzerindeki etkisini gösteriyor" dedi.

BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, 2009 yılında 'Tek kârımız sağlığınız' sloganıyla başladıkları tam buğday ekmeği tanıtım kampanyalarının çeşitli yayın organları kullanılarak tüm Bursa'ya duyurulduğunu ve halkın tam buğday ekmeği konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Yapılan kampanyaların sonuçlarının kısa sürede alındığını ve 2009 yılında 220 bin adet olan tam buğday ekmeği satış rakamlarının 2012 yılının sonu itibariyle 2 milyon 434 bine çıktığını vurgulayan Aydoğan, "Kurum olarak, 2013 yılının 2012´den daha iyi olacağı yönünde beklentimiz var" diye konuştu.

EFB Başkanı Ali İlkbahar ise tam buğday unu ve ekmeğinin önemine dikkat çekti. Yıllarca tüketilen tam buğday ekmeğinin konuşulabilir hale gelmesinden memnuniyet duyduklarını anlatan İlkbahar, şunları söyledi:

"100 kilogram buğdaydan 65 kilogram un alırız. Geriye kalan yüzde 35'lik kısım kepeğe ayrılıp, hayvan yemi olarak kullanılır. Buğdayın kepeğe ayrılan kabuk bölgesinde, sağlığımız açısından çok değerli vitamin ve mineraller bulunuyor. Biz bunu bugüne kadar hayvan yemi olarak kullanmışız. Tam buğday ekmeğinde ise 100 kilogram buğdaydan 95 kilogram un alıyoruz, bütün vitamin mineraller ekmeğin içinde kalıyor. Şayet tam buğday ekmeği yersek ve Türkiye'de yaygınlaşmasına sağlanırsa, buğdaydan en az yüzde 35 tasarruf etmiş olacağız. Türkiye´de yılda ortalama 15 milyon ton buğday tüketildiğini düşünürsek, 5 milyon ton buğday tasarruf etmiş oluruz."



NG(FK/SS)