Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Başkanı Müfit Adnan Yumuşak, devletten tek kuruş almadan, araziyi mayınlardan temizleyerek 99 yıllığına kiralama yöntemiyle kendilerine verilmesini istedi.  Bir süre önce Mardin'e gelen Ekonomi Bakanı Cevdet Yılmaz'a bu isteklerini ilettiklerini anlatan Yumuşak, şöyle dedi:

"1956 tarihinden ittibaren mayınlar döşenmeye başlamıştır. Bakan Yılmaz'a, devlete tek 1 kuruş yük olmayacak şekilde, arazileri mayınlardan temizleyeceğimizi söyledik. Arazilerin temizlenmesi ve işletilmesi Nusaybinliler tarafından yapılmalı. Türkiye'nin en verimli ve zengin toprakları, Mezopotamya Ovası'ndadır. Bunu herkes biliyor. Mayınlı arazilerin temizlenmesi halinde, burada işsizlik az da olsa önlenmiş olacak. Mardin il sınırlarında 60 bin dönüme yakın arazi bulunmaktadır. Nusaybin İlçesi'ne bağlı 20 bin dönüm ekilebilir arazi, mayın tarlası olarak bulunmaktadır. Bu araziyi mayınlardan temizleyerek, seracılık, organik tarım ve hayvancılık yapılabilir. Nusaybin sınırları içerisinde bulunan 20 bin dönümlük araziyi mayınlardan temizleyerek, 99 yıllığına kiralamak istiyoruz."

"BÜYÜKLERİMİZ, 'ÜLKE SAVUNMASI İÇİN' DEDİLER, SEVE SEVE VERDİK"

Nusaybin ve Kızıltepe İlçeleri'nde bulunan köylerdeki birçok köylü ise 1950-56 yıllarında tapulu arazilerini ülkenin güvenliği ve selameti için düğün havasında düzenlenen bir etkinlikle tek kuruş almadan verdiklerini söyledi. Çukuryurt Köyü Muhtarı ve 670 dönüm arazi sahibi Abdullah Düzce, şöyle konuştu:

"15 kardeşiz ve 670 dönüm arazimiz var. O dönem babamız, ülkenin güvenliği için 'buyur mayın ekin, yeterki ülkenin güvenliği sağlansın' diyerek arazilerimizi devlete vermişti. Şimdi malımız olan bu arazileri başkalarına vermek istiyorlar. Bizim gibi bir çok ailenin haklarını arayan avukatımız, Türkiye'de iç hukuk yolları tüketildikten sonra başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde bile bizi haklı buldular ve davayı kazandık. Kimse kimsenin hakkını elinden alamaz. Burası demokrasi ile yönetilen, hiç kimsenin zulmünün kabul edilmeyeceği bir ülkede yaşıyoruz."

"DAVUL-ZURNA EŞLİĞİNDE DÜĞÜN HAVASINDA VERDİK"

Çukuryurt Köyü'nde bulunan mayınlı arazi sahiplerinden Ferhan Arı ise, 85 yaşında olduğunu belirtirken, "O dönemin büyüklerin ülke savunması için gelip arazilerimize mayın döşediler. Bizimle görüşmeye geldikleri zaman onları davul-zurna ile düğün havasında karşıladık. Seve seve ülke savunması için arazilerimizi verdik. Bu şekilde verdiğimiz tapulu arazilerimizi şimdi başkalarına vermek istiyorlar. Zalim ve zulümle bu iş yürümez, Türkiye Cumhuriyeti'ne bu yakışmaz. Davul- zurna eşliğinde arazilerimizi nasıl verdiysek, bugün aynı şekilde davul-zurna ile arazilerimizin bize verilmesi gerekir" dedi.



AA(GG/İD)