Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri ve çeşitli sivil toplum örgütü üyeleri ile bazı parti yöneticilerinin aralarında bulunduğu 20 kişi, AK Parti Akdeniz ilçe binası önünde biraraya geldi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Dönüm Sözcüsü Sebahat Arslan, burada yaptığı konuşmada önümüzdeki günlerde dava açarak Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ÇED Raporu sürecine itiraz edeceklerini dile getirdi. Arslan, Rusya ile yapılan uluslararası sözleşmeye dayalı olarak Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan 4 bin 800 MW gücündeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin ÇED Raporu sürecinin halen devam ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"ÇED Raporu süreci anti demokratik ve hukuksuz bir şekilde devam etmektedir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde uygulanması düşünülen VVER1200 reaktör modeli dünyada denenmemiş bir teknolojidir. İşletmeye alınmayan bir teknolojinin yaratacağı riskler hakkında bilgi ve deneyim yetersizlikleri ÇED süreci ile ilgili yürütülen tüm çalışmaların bilimsel olmadığı gerçeğini yansıtmıştır. Nükleer enerjinin iyi, diğer enerji modellerinin kötü olduğu ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin tarıma ve turizme vereceği zararlara ilişkin hiçbir çalışmanın yapılmadığı gözlemlenmiştir. Oysa Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin bölgemizin tarımına ve turizmine çok zarar vereceği ortadadır."

Arslan, Akkuyu için yürütülen ÇED sürecinin Türkiye’nin taraf olduğu Rio Sözleşmesi'ne ve ÇED Yönetmenliği'ne aykırı bir şekilde sürdürüldüğünü öne sürüp, şöşye devam etti:

"ÇED sürecinde 29 Mart tarihinde yapılmak istenen Halkın Katılımı Toplantısı usulüne uygun gerçekleştirilmemiştir. Halkın Katılımı Toplantısı santralin gerçek etki bölgesinde yapılmamıştır. Santralin etki alanındaki bu konuda ehil olan meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri, belediyeler, ÇED sürecine dahil edilmemiştir. Bu şekilde yoğun hak ihlallerinin yaşanması Anayasa'nın sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını düzenleyen 56’nci maddesine aykırı olup, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere de aykırıdır. Yaşanan bu hukuksuzluğun takipçi olmak adına Mersin halkının santral karşıtlığında itirazlarını dile getirmek için başlattığımız imza kampanyasında toplanan yüz binlerce itiraz dilekçeleri, İl Genel Meclisi, Mersin’de bulunan tüm ilçe ve büyükşehir belediye meclislerinin Akkuyu Nükleer Güç Santraline karşı almış oldukları kararlar, Mersin halkının santrali istemediğinin bir kanıtıdır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde ÇED Raporu'na itiraz ederek yargıya taşıyacağız."

Grup, daha sonra olaysız dağıldı.



ME(OA/SS)