TOKİ Şehit Savaş Kubaş Anadolu Lisesi resim öğretmeni Emin Gülören, 16'ncı kişisel sergisini geçen Cumartesi günü Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galeri'nde açtı. 15- 24 Aralık 2012 tarihleri arasında açık tutulacağı duyurulan serginin açılışına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile çok sayıda davetli katıldı. Sergilenen 29 nü eser, açılışın ardından galeri yetkilileri tarafından duvardan indirilerek ters çevrildi. Eğitim- Sen Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı galeri önünde yaptığı basın açıklamasıyla olaya tepki gösterdi.

'RESİMLER KOMİSYONA SUNULANLARDAN FARKLI'

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, sanatçı Emin Gülören'in sergi öncesi Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki sergilere olur veren komisyona eserlerinin fotoğraflarının yer aldığı bir CD verdiğini söyledi. Adının yazılmasını istemeyen yetkili, sanatçının verdiği CD'de 10'a yakın resmin olduğunu, bunlar arasında nü tarzında resimler bulunmadığını öne sürerek şöyle dedi:

"Komisyonumuz, kendilerine getirilen CD'deki fotoğraflara bakarak sanatçıya sergi açma izni verdi. Sergi açıldığında 5 kişilik komisyona sunulan resimlerden çok farklı resimlerin olduğu belirlendi. Bu durumda da resimler açılış sonrası duvardan indirildi. Biz nü resimlere karşı değiliz. Galerimizde bugüne kadar onlarca nü konulu resim sergileri açıldı." KOMİSYON SANSÜR KURULU DEĞİL

Sanatçı Emin Gülören ise, resimlerin nü olması nedeniyle kaldırıldığını öne sürdü. Gülören şunları söyledi:

"Komisyona bir sansür kurulu değil. Eserlerin Nü olup olmadığına bakmaz. Onlara yaptığım eserlerden örnekler sundum. Komisyon da bu eserlerden benim resim konusunda yeterli olup olmadığıma baktı ve yeterli gördüğü için de sergime izin verdi. Açılışın ardından resimler duvardan indirildi. Gerekçe olarak komisyona nü tarzı resimler sunmadığım gösteriliyor. Ben komisyona sergileyeceğim tüm eserlerin fotoğraflarını sunmak zorunda değilim. Komisyon sadece benim yeterli olup olmadığıma bakar. Olayın komisyonun dışında geliştiğini sanıyorum."

KOMİSYONUN ÜNİVERSİTE İLE BİR İLGİSİ YOK

Bu arada Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı yetkilileri, Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan sergilerle kendilerinin bir ilgilerinin olmadığını belirterek, "Galerinin oluşturduğu komisyon bize bağlı değil. Belki fakültemizde görevli öğretim üyelerinden bazıları bu komisyonda belirli sürelerde görev alıyor olabilir. Ancak komisyonu biz değil Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi oluşturuyor" açıklamasını yaptı.



EK,HT(EK/COŞ)