Noel Baba Müzesi'ndeki restorasyon ve onarım çalışmaları, geçen temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi (HÜ) işbirliğiyle başladı. Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel'in başkanlığında ve HÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Doğan'nın bilimsel danışmanlığında yapılan çalışmalar, 6 ayda tamamlandı. Çalışmalarda, 6 kişilik restorasyon ekibi, 10 işçi ile çeşitli üniversitelerden öğrenci ve bilim insanları görev yaptı.

Noel Baba Müzesi'nde bu yıl yapılan çalışma, 19 yüzyılda Rus Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan restorasyondan sonra en kapsamlı restorasyon çalışması olarak kabul edildi.

Aziz Nicolaos'un mezarı üzerine 4'üncü Yüzyıl'da yapılan antik yapıdaki döşemeler ve orijinal mozaikler onarıldı. Müzenin içinde yeni bir gezi güzergahı oluşturuldu. Yapının içindeki özgün sıvalar temizlendi, yenilendi ve bazı bölümler sağlamlaştırıldı. Mezar odasındaki lahitler ve taş elemanlar restore edildi, yıkık kemer ve tonozlar tamamlandı. Yapının tüm duvarlar ile kazı alanındaki mimari mekanların derz çalışması yapılarak duvarlar korumaya alındı.

Restorasyon ekibi başkanı Aslan Çakır, antik yapıyı gelecek kuşaklara taşıyacak bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Prof. Dr. Sema Doğan ise Noel Baba Müzesi'nin dünya kültür mirasına kazandırılması gerektiğini söyledi. Burada yapılan onarım ve koruma çalışmalarının bu açıdan çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Doğan, 6 ay süren çalışmalar sonunda yapının tamamen ayağa kaldırıldığını belirtti.