Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki Noel Baba Müzesi'ndeki kazı çalışmaları, 2 yıl aradan sonra yeniden başlıyor. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ötiken başkanlığında başlayan çalışmalar, 2009 yılı kazı döneminin sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca durduruldu. Bakanlık, 2 yıl aradan sonra kazı çalışmalarının yeniden başlatılmasına karar verdi. Kazılar, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel başkanlığında gerçekleştirilecek. Noel Baba kazılarına 20 yıl başkanlık yapan Prof. Dr. Yıldız Ötiken ise kazının onursal başkanlığını yürütecek.

Kazı ekibinde, Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Prof. Dr. Yelda Olcay, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Nilay Çoran, Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Vera Bulgurlu ve HÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Ebru Fındık yer alıyor. Kazı çalışmalarının yanı sıra müzede restorasyon çalışmaları da yapılacak. Kazının ve restorasyon çalışmalarının bilimsel danışmanlığını ise HÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Doğan yürütecek.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, Noel Baba Müzesi kazılarının 2 yıl önce durdurulduğunu hatırlattı. Demirel, müzenin yılda yaklaşık 600 bin turist tarafından ziyaret edildiğini vurguladı. Demirel, "Ören yerinde restorasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak ve yılın sonuna kadar devam edecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü Genel Müdürlüğü'nden bir ekip göndererek çalışmaların maliyetini çıkarttı. Öncelikle geçici bir depo oluşturulacak. Müzenin ikinci katındaki daha önceki yıllarda yapılan kazılarda çıkarılan eserlerin tasnifi yapılarak, taşınacak" dedi.

Daha önceki kazılarda gün yüzüne çıkarılan tüm yapıdaki freskoların (kilise duvarındaki resimler) yeniden sağlamlaştırılacağını kaydeden Mustafa Demirel, ziyaretçi trafiği nedeniyle turistlerin müzede rahat dolaşamadığını söyledi. Demirel, ziyaretçilerin sağlıklı bir biçimde gezebilmeleri için müze içinde gezi yolu güzergahı oluşturulacağına değindi. Demirel, "Taban mozaiklerinin tümünün onarımı ve restorasyonu yapılacak. Müzenin kuzey bölümündeki yapılar sağlamlaştırılacak. Bu alanda temizlik ve kazı çalışmalarına devam edilecek. Noel Baba’nın girişteki mozaiklerin üstündeki demir korumalar kaldırılacak. Daha modern bir koruma sistemi yapılacak. Mozaikler, ziyaretçiler tarafından görülebilecek" diye konuştu.