Azerbaycan Vatandaş Dayanışma Partisi Genel Başkanı Sabir Rüstemhanlı ile eşi Azeri Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, ses sanatçısı Ahmet Şafak’la birlikte Türk Eğitim-Sen’in davetlisi olarak Aydın’ın Nazilli İlçesi’ne gelerek, 'Hocalı Soykırımı Ve Ermeni Meselesine Panaromik Bakış' konulu konferans verdi. Yüzlerce Nazillili konferansın verildiği salonu doldururken, bazı vatandaşlar konferansı koridorlarda ve ayakta takip etti. Salona alkışlar arasında giren Tenzile-Sabir Rüstemhanlı çifti konferans sonunda yayınladıkları kitapları imzaladı, Nazillililerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Konferansı MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, eski MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, MHP Aydın İl Başkanı Hasan Muti, MHP Nazilli İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli Ülkü Ocakları Başkanı Şükrü Irgat, Türk Eğitim Sen Nazilli Temsilcisi Olgun Ergün, sendika üyeleri, Nazilli Türkiye Kuva-i Milliye Mücahitler Derneği Nazilli Şubesi yöneticileri ve vatandaşlar izledi.

Saygı duruşu ile başlayan konferansta, Türkiye ve Azerbaycan Ulusal Marşları okundu. Tenzile-Sabir Rüstemhanlı çifti her iki marşa da eşlik etti. Hem Azerbaycan hem de Türkiye vatandaşı Hanife Kavlak’ın okuduğu 'Karabağ’ın Acısı' adlı şiirin ardından Türkiye’de tıp eğitimi gören Azerbaycan vatandaşı Gülnare Allahverdiyava bir konuşma yaptı. Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya da kendi yazdığı şiirini okudu.

ETNİK TEMİZLEME

Türk Azeri Kadınları Birliği Genel Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, konferansta yaptğı konuşmada, Hocalı’da etnik bir temizleme yapıldığını belirtti. Hocalı soykırımını dünyanın her yerinde düzenlenen konferanslarda anlattıklarını kaydeden Rüstemhanlı, bunun çocukların yüreğine kin düşürmek için yapmadıklarını söyledi. Bir milleti aşağılamak, o millete düşman olmak için konuşmadıklarını anlatan Rüstemhanlı, soykırıma karşı mücadele edilmesini ve yapılan tüm soykırımların bir suç, bir cinayet olduğunu anlatmak istediklerini dile getirdi. Azerbaycan’ın Hocalı’da çok ağır bir soykırım ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Rüstemhanlı, “Neden Hocalı soykırımdır? Çünkü orada etnik bir temizleme yapılmıştır. Ermeniler, Hocalı’da yaşananları savaş olarak tarif ediyorlar. ’Savaşta her iki taraf kazanabilir, kaybedebilir, insan kaybı olabilir, ölenler olur’ diyorlar. Ben şimdi sormak istiyorum. Eğer Hocalı bir savaşsa, Hocalı’da 2 yaşındaki çocuk asker miydi? Hocalı’da 75-80 yaşında dedelerimiz ellerine silah alıp insan mı öldürdü? Eli silahsız kadınlarımız çocuklarımız çok zor şartlar altında orada yaşıyorlardı. Orada her zaman ateş sesleri yükselirdi. Ama onlar memleketini, yurdunu terk etmedi. Belki bu insanlarımız oraya terk edebilirlerdi. Vatanlarına, milletlerine sahip çıkmak için topraklarını bırakmadılar” dedi.

ABD VE AVRUPA ÇİFTE STANDART UYGULUYOR

Hocalı’da Ermenilerin sırf Türk oldukları için insanlara kurşun sıktığını savunan Rüstemhanlı, “Maalesef biz Hocalı soykırımını dünyanın gündemine taşımak için 20 senedir çok büyük çabalar sarf ediyoruz. Ama dünya, Avrupa ülkeleri ve özellikle ABD, nedense başka ülkelerde, Arap ülkelerinde, Ortadoğu ülkelerinde, Kafkasya’da, Orta Asya ülkelerinde yaşanan insan hakları konusunda ses çıkarırken, sıra Türkler’e gelince yok oluyorlar. Çifte standart uyguluyorlar. Azerbaycan Türkü’nün hakkını gören yok. Hocalı’da katledilenlerin hakkını gören yok. Bu nedenle Azerbaycan’dan bakıldığında Türkiye çok büyük gözüküyor. Türkiye ne kadar büyük olursa, Azerbaycan’da o kadar büyüyecek” dedi.

Konferansın sonunda protokol üyeleri tarafından Tenzile-Sabir Rüstemhanlı çiftine plaket ve çiçek sunuldu.



ŞA(İÖ/AAA)