Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne (BATEM) göre, 2011 yılında yaklaşık 500 bin portakal, yaklaşık 8 bin ton mandalina, yaklaşık 61 bin ton limonun üretildiği Muğla’daki üreticiler, geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalıyor. Köyceğiz’in Beyobası Beldesi Belağzı Mevkii’nde 15 yıldan bu yana portakal üreticiliği yapan 56 yaşındaki Ali Yıldız, "15 dönüm arazim var. Yılda 6-8 ton arası portakal alıyorum. Portakalın kilosu 5 yıldan bu yana 30-40 kuruş. Masraflar çıktıktan sonra elimize kalan para yetmediği için manavlık yapıyorum. Narenciye işiyle uğraşanların neredeyse tümü ek iş yapıyor" dedi.

Köyceğizli 31 yaşındaki Osman Tiryaki yıllık 3 bin lira gideri olduğunu, kilosu toptan 35-40 kuruşa satılan mandalinadan eline geçen paranın ailesini geçindirmeye yetmediğini belirterek, farklı bir işte çalışmak zorunda kaldığını söyledi.

Yine Köyceğiz Toparlar Beldesi’ndeki 10 dönümlük arazisinde limon üreticiliği yapan 47 yaşındaki Mustafa Selim Şahin de "Bu yıl limonun toptan kilo fiyatı 70 kuruş. Bu rakam önceki yıllara göre iyi ama yeterli değil. Giderlerimiz çok fazla. Ürünü sattıktan sonra bulabildiğim işlerde çalışıyorum" diye konuştu.