Göçün en büyük nedenleri olarak ailelerin çok çocuklu olması, işsizlik, şeker pancarına getirilen kota ve devletin tütün alımından vazgeçmesini gösteren Başkan Hakim Yıldırım, ailelerin başta İstanbul olmak üzere İzmir, Adana ve Bursa'yı tercih ettiğini söyledi. 18 bin 663 göçe karşılık kırsaldan Muş'a 12 bin 895 kişinin geldiğini anlatan Yıldırdım şöyle konuştu:

"Batı'ya göçün büyük bir bölümü kırsaldan oluyor. Bölge halkının tek geçim kaynağı olan tütün ve şeker pancarına getirilen kota halkın belini büktü. Muş'ta her aile en az 5 çocuklu. Bu çocuklar büyüdüğünde iş bulamayınca üretici değil tüketici oluyor. Bu nedenle aile geçim derdine düşünce çareyi 'taşı toprağı altın' olarak görülen İstanbul'a göç etmekte buluyor. Hayvancılık da artık para etmiyor."

Muş'un Bulanık İlçesine bağlı Karaburun köyünden göç edenler kervanına katılan İsmail Canpolat, "8 erkek çocuğum var. Hepsi de büyük. 13 nüfuslu ailemizi geçindirmek için İzmir'e göç ediyoruz. Umarım hayal ettiğimiz hayatı orada buluruz" diye konuştu.



MA(KS/COŞ)