Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki bugün 9’uncusu görülen duruşmaya ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan tutuklu sanık Cihan Oskay, sanık vekili avukat Kemal Ertuğrul, Yolcubal'ın avukatı Rıza Bengi, babası Necdet Yolcubal, kardeşleri Reyhan ve Gökhan Yolcubal ile Yolcubal’ın arkadaşları katıldı.

YENİDEN SÖZ HAKKI İSTEDİ

Bir önceki duruşmada Oskay’ın, “Reddi hakim” talebi üzerine davanın hakimi Kasım Bayboğan, Muğla 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne davadan çekilmek için dilekçe gönderdi, talep geri çevrildi. Önceki duruşmalarda üç kez savunma hakkı verilen Cihan Oskay bir kez daha esas hakkında savunma için ek süre isteyip, “Savunma hakkı kutsaldır mahkemeye sunacağım çok önemli deliller var bu nedenle bir kez daha savunma istiyorum” dedi ancak mahkeme heyeti, önceki savunmaların yeterli olduğunu belirtip talebi reddetti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Yaklaşık bir saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti basın mensupları ve Yolcubal'ın arkadaşlarını dışarı çıkartıp duruşmaya 20 dakika karar için ara verdi. Yolcubal ailesi ve avukat Rızat Bengi'nin bulunduğu kararda mahkeme heyeti, Oskay'ı “kasten adam öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “ruhsatsız silah taşıma” nedeniyle 6 ay hapis ve 600 TL para cezası, şantaj ve tehditten de 1800 TL para cezasına çarptırdı. Kararı dinleyen Oskay, “Ben kendi vicdanımda yargılanacağım” diye konuştu.

SEVİNÇ GÖZYAŞI DÖKTÜLER

Karardan sonra adliye koridorunda Yolcubal'ın ailesi ve arkadaşları dakikalarca gözyaşı döktü. Adliye önünde gözyaşları içinde açıklama yapan baba Necdet Yolcubal, “Oskay mahkemeyle dalga geçer gibi aylarca savunma yaptı, ama mahkeme heyeti buna kanmadı. Yaramızı hafifletmiyor ama en azından biraz merhem sürmüş oldu. Türk Adaletine olan güvenimiz boşa çıkmadı. Bu karar hiçbir zaman kızımı geri getiremeyecek ama davanın bu şekilde sonuçlanması acımızı çok az da olsa dindirecektir. En azından aylardır duruşmalara gelip gitmemiz sona erdi. Hülyam sevenlerinin kalplerinde yaşamaya devam edecek. Hülya'nın öldürülmesinden sonra, başta avukatı olmak üzere yanımızdan ayrılmayan herkese teşekkür ediyoruz. Hülya büyük huzur içinde yatıyor” dedi.

“HÜLYA'NIN YARIM BIRAKTIĞI İŞLERİ TAMAMLAYACAĞIZ”

Karar sonrasında ağlayarak açıklama yapan ve her duruşmayı çevrecilerle takip eden Mavi Yol Girişimi sözcüsü Filiz Dizdar, “Hülya'nın çevre ve doğayla ilgili yaptığı tüm projeleri, yarım bıraktığı işleri biz arkadaşları olarak tamamlayacağız. Hülya'nın ufacık bedeni içimizde o kadar büyük bir boşluk bıraktı ki O'nun yerini doldurmak çok zor. Zamansız yitirdiğimiz arkadaşımızın yaşam sevinci ve felsefesi bizlere ışık tutacak, nur içinde yatsın, rahat uyusun” dedi.

NELER YAŞANMIŞTI

Muğla Peyzaj Mimarlar Odası Başkanı Hülya Yolcubal, 17 Haziran 2010 tarihinde, Bodrum’daki evinin önünde gece yarısı uğradığı silahlı saldırıda, 5’i göğsüne, 2’si başına, 2’si de omzuna isabet eden kurşunlardla yaşamını yitirmişti. Olayın ardından cinayet zanlısı olarak, bir süre gönül ilişkisi yaşadığı belirtilen Cihan Oskay İstanbul’da yakalanıp, tutuklanmıştı. Cihan Oskay’ın kendisinden ayrılmak istediği için Yolcubal’ı öldürdüğü öne sürülmüştü.