Türkiye'de muhalefet partileri ve kadın örgütlerinin tüm tepkilerine rağmen müftülere nikah yetkisi veren kanun tasarısının 6'ncı maddesi, çarşamba gecesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haftalardır müftü nikahına karşı süren protestolara yönelik, "İsteseniz de istemeseniz de, bu yasa meclisten geçecek" dediği tasarının ilgili maddesinde, müftülere evlendirme memurluğu yetkisi veriliyor.

Meclis Genel Kurulu'ndan geçen yasa tasarısının 6'ncı maddesiyle, İçişleri Bakanlığının, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de ekleniyor.

Doğum bildirimi sözlü beyanla yapılabilecek

TBMM'deki "Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" görüşmelerinde şu ana kadar 20 madde onaylandı. Tartışmalı yasa tasarısı, doğum bildirimlerine yönelik değişiklikleri de kapsıyor. Yasa tasarısının 5'inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre, sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimleri nüfus memurluklarına sözlü beyanla yapılabilecek.

Deutsche Welle'nin haberine göre aynı zamanda doğum bildiriminde veli, vasi, kayyımın bulunmaması durumunda çocuğun büyükanne, büyükbaba ya da ergin kardeşleri veya çocuğu yanında bulunduranlar doğum bildirimi yapması sağlanıyor.

"Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", müftü nikahına onay vermesi ve doğum bildirimine eklenen maddeler nedeniyle tartışma başlattı. Başta kadın örgütleri olmak üzere farklı kesimler müftü nikahını laikliğe karşı bulurken, doğum bildirimlerindeki değişikliğin kız çocuklarına yönelik taciz, tecavüz ve erken evlendirme vakalarına karşı mücadeleye büyük zarar vereceği görüşünde.

Sosyal medyada büyük tepki

Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndan oylanmasından önce başlayan protestolar sürüyor. #MüftülükYasasınaHayır etiketiyle uzun süredir sosyal medyada kampanya düzenleniyor. Sosyal medyadaki en aktif kampanyalardan birini düzenleyen Kadın Meclisleri, tasarının TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesine tepki gösterdi.

Kadınlardan korkularından gece yarısı yasa geçiriyorlar. Bilsinler ki bu yasa Meclis'ten geçer, kadınlardan geçmez! 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da sosyal medyada yasa tasarısına karşı kampanyalar düzenliyor. Platform temsilcisi Gülsüm Kav, kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesinin ardından şu paylaşımda bulundu:

Kadınlar sahip çıkacak, bu rezil yasayı onaylayanlar da dahil hiçbir kadını ve kız çocuklarını kadın mücadelesi asla yalnız bırakmayacak.

Kanun tasarısı oylaması çarşamba gece saatlerinde yapıldı. Kanun tasarı ve tekliflerini görüşmek üzere saat 14.00'da yeniden toplanılacağı belirtildi.