İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, Ramazan ayında Alo Fetva hattına gelen telefon sayısında artış yaşandığını, bazen çok ilginç sorularla karşılaştıklarını dile getirdi. Öztürk, müftülükte görevli vaiz ve vaizelerin vatandaşların sorularına cevap verdiklerini belirterek, "Ramazan ayının başında, ortasında ve sonunda gelen sorular farklılık gösterdi. Ramazan ayının başında, vatandaşlar daha çok oruçla ilgili sorular sordular. Ortasında, zekat, fitre ile ilgili sorular geliyor. Sonunda ise bayram yaklaşma zamanına doğru da sosyal hayatla ilgili sorular geliyor" ifadelerini kullandı.

Öztürk, "Enteresan sorular da geliyor. Örneğin; bazı vatandaşlarımız 'Muska yaptırmak doğru mu? Babama 10 bin TL borç verdim, zekatını ödemiyor, ne yapmalıyım? Başım açık dolaşsam abdestim bozulur mu? Dövme yaptırmak günah mı? Hastanede telefonumu şarja takmak helal mi haram mı? Kredi kartı ile hacca gidilebilir mi? Para karşılığında hatip okutabilir miyim? Çadırda yapacağımız iftar helal midir? Bebeği aldırmak istiyorum, kürtaj Ramazanda haram mıdır?' şeklinde sorular sordu" diye konuştu.

Öztürk, Ramazan ayı dışında günde 10 civarında telefon gelirken Ramazan ayında bu rakamın iki kat daha arttığını vurguladı.

'BAYRAMDA AKRABA ZİYARETİ YAPIN'

Bayramda birçok insanın tatile gittiğini belirten İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, "Tavsiyem şudur: Tatil beldelerine gitmesinler, akraba ziyaretleri yapsınlar. Babalarının, dedelerinin ölmüşlerse kabirlerini ziyaret etsinler. Yaşlı insanları, engelli kardeşlerimizi ziyaret etsinler. Çocukları sevindirsinler. Ellerinden geliyorsa fakir insanlara yardımda bulunsunlar. Bayramı tatil olarak görmemek lazım. Tatil diye düşünmemek lazım. Bayramlar ziyaret, dertleşme günleri, kavuşma, kucaklaşma günleri olsun. Yoksa tatili başka zaman yapıyoruz zaten" dedi.



YK(İS/CK)