Van'daki 23 Ekim'deki 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından Japon Association for Aid and Relief (AAR) yardım kuruluşunun organizasyonuyla gönüllü olarak Van'a gelen Miyuki Konnai, 9 Kasım günü meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin enkazında kaldı. Yapılan çalışmalar sonucunda Konnai sağ kurutulurken, birlikte geldiği Dr. Atsushi Miyazaki ise hayatını kaybetti. Enkazdan kurtulduktan sonra tedavisi yapılan ve Japonya'ya giden Miyuki, 4 gün önce yeniden deprem bölgesi Van'a geldi.

VALİYİ ZİYARET ETTİ

AAR yardım kuruluşunun organizasyonunda gönüllü olarak Van'ın köylerinde çalışan Konnai ve beraberindeki yardım gönüllüleri, Vali Münir Karaloğlu'nu da makamında ziyaret etti. Vali Karaloğlu, Miyazaki’yi depremde kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtirken, Konnai’ye de geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Miyazaki’yi Vanlı ilan ettiklerini ifade eden Karaloğlu, köklü bir geleneğe sahip olan Türk-Japon ilişkilerinin de deprem sonrası daha da güçlendiğini söyledi. Karaloğlu şunları söyledi:

KONNAİ'NİN BURADA OLMASI DEPREM PSİKOLOJİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

“Miyazaki’yi artık bizden, kendimizden sayıyoruz. Vanlıların gönlünde hep öyle kalacak. Türk-Japon dostluğu zaten köklü bir geleneğe sahip, ama Miyazaki’nin burada hayatını kaybetmiş olması Türk-Japon dostluğunu kuvvetlendirmiştir. Miyazaki’nin ismini Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Diş Hekimliği’nde bir kliniğe verdik. İnşallah onun ismi sonsuza dek Van’da yaşayacaktır. Bugün Konnai’nin de burada olması deprem psikolojisi açısından da önemli. İnsanların depremden korkarak, hasarsız olan evlerine giremediği bir ortamda enkazdan çıkmış birisinin tekrar insanlara hizmet için Van’da olmasını önemsiyoruz. İnşallah bir daha hiçbirimiz felaket yaşamayız. Ama deprem de, hayatın bir gerçeği. Hem Türkiye için hem Japonya için hayatın bir gerçeğidir ve bununla da yaşamaya devam edeceğiz. Depremle yaşamayı öğreneceğiz. Depreme uygun mekânlar oluşturacağız.”

VALİLİKTEN HER TÜRLÜ DESTEĞİ ALIYORUZ

Miyuki Konnai de, kendilerini kabul eden Vali Münir Karaloğlu’na teşekkür ederek yakın arkadaşı Atsushi Miyazaki’yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını dile getirdi. Van’da yürüttükleri sosyal bir proje hakkında bilgi veren AAR yardım organizasyonu gönülleri Kiyoto Onishi, “Biz çok küçük bir organizasyonuz. O yüzden yapabileceğimiz çalışmalar da çok küçük. Ancak en azından iki ülke arasındaki ilişkileri, dostlukları geliştirmiş oluruz. Şu an yaptığımız çok küçük bir projedir ve yaklaşık 1 ay kadar sürecek. Proje, şubat ortasına kadar bitmiş olacak. Bizim aynı zamanda çok daha uzun sürecek bir proje düşüncemiz var. Bu proje dolayısıyla Konnai daha sonra tekrar tekrar Van’a gelecek. Valilikten her konuda gerekli desteği alıyoruz. Beraber çalıştığımız sivil toplum kuruluşlarının desteği de var. Uzun vadeli bir proje yapılması düşünülüyor. Ben inanıyorum ki gelecekte bir gün Atsushi Miyazaki’nin ailesi de buraya ziyarete gelecek” diye konuştu.