Milas'ın Hocabedrettin Mahallesi Çiçek Sokağı'nda bulunan bir inşaat alanında temel kazısı sırasında sondaj çalışması yapılırken tarihi mozaiklere rastlanıldı. Mozaikler, Milas Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Birimi ekipleri tarafından mayıs ayı içerisinde Cumhuriyet Caddesi'nde sürdürülen kanalizasyon ve yağmur suyu borusu döşeme çalışması sırasında bulunan mozaiklere benzerliğiyle dikkat çekti.

YÜZEYE ÇOK YAKIN

Üçüncü derecede arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan tek katlı bir yapının, yaklaşık 10 gün önce mülkiyet sahibinin talebi üzerine Milas Belediyesi görevlilerinin denetiminde yıkıldığını ve yenisinin yapımı için başvuruda bulunulduğunu belirten Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey şu bilgileri verdi:

"Bölgede yeni yapı oluşturma talebi olduğu için, müze görevlilerimizin denetiminde sondaj çalışması başlatıldı. Çalışmalar sırasında mozaikli alan ortaya çıktı. Alanın yüzeye çok yakın olması bizleri şaşırttı. İslami dönemlerde çok fazla tahrip olmamış. Ama kendi döneminde biraz tahribata uğramış. Bu başlattığımız sondaj çalışmalarını biz genel müdürlüğümüzden de izin alarak kurtarma kazısına dönüştürdük. Alanın anlaşılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor."

İNSAN KEMİKLERİ DE BULUNDU

Geometrik ve bitkisel bezemeli mozaikli alanın genel olarak hangi yapıya ait olduğu, ne tür bir yapı içerdiği konusunda şu anda bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Özbey şöyle devam etti:

"Alanda insan kemikleri de bulundu. Nekropol alanı da olabileceğini düşünüyoruz. Bununla ilgili olarak da arkeolog ve antropolog arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Çalışmaların sonuçları Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü'ne rapor halinde sunulacak. Kullanma dengesi içerisinde çalışma yapılması planlanıyor."

Mozaiklerin ve 10 yaşlarında erkek çocuğa ait olduğu tahmin edilen mezar bulunduğu alanda çalışmalar devam ediyor.



OÇ(AÖ/COŞ)