BDP ilçe teşkilatı üyeleri tarafından, cezaevlerinde açlık grevinde bulunanlara destek amacıyla ilçe binasından başlatılan yürüyüşe İl Başkanı Necdet Aşiroğlu, İlçe Başkanı Hüseyin Bulut, Bodrum ve Muğla'dan gelen BDP'lilerle sivil toplum örgütleri üyeleri katıldı. Ellerinde 'Tecritlere son', 'Cezaevlerindeki açlık grevini selamlıyoruz' yazılı pankartlar taşıyan grup sık sık Kürtçe ve Türkçe sloganlar attı.

Çok sayıda çevik kuvvet ve polisin arasında Aydınlıkevler Mahallesi'ndeki AK Parti İlçe Teşkilatı'na yürüyen ve siyah çelenk bırakmak isteyen grup binaya 300 metre kala polis tarafından durduruldu. Polis sadece üç kişinin siyah çelengi barikatı geçerek AK Parti binasına koymasına izin verdi. 3 kadın BDP'li AK Parti binasının giriş kapısına geldiğinde polis çelengin binanın yanına konulmasını istedi. Bunun üzerine çelenk binanın yan tarafına konuldu. Çelenk kısa sürede sivil polisler tarafından kaldırıldı.

Buradaki eylemin ardından geniş güvenlik önlemleri altında Ata Park’a yürüyen gruba evlere Türk bayrakları asılarak tepki gösterildi, sokak aralarında toplanan MHP'liler sözlü tepki gösterince gergin anlar yaşandı. MHP’lilerin grubu uzaktan bir süre takip ettikleri görüldü. Ata Park'a gelen grup burada yaklaşık 15 dakika oturma eylemi yaptı.

BDP İl başkanı Necdet Aşiroğlu, yaptığı açıklamada bugünden itibaren ilçe binasında üçer günlük ve 4'er kişilik gruplar halince açlık grevine başlandığını belirtti. Aşiroğlu, "İmralı’ya uygulanan tecritin kaldırılması, ana dil ile savunma yapabilme, ana dil ile eğitim hakkının tanınması talebiyle önce 50 ardından gün gün artan sayıyla birçok ceza evinde PKK ve KCK üyesi olma iddiasıyla siyasi tutsak, taleplerinin yerine getirilmesi için açlık grevine gitti. İnsani taleplerle bedenini ölüme yatırdı, Açlık grevinin 49’uncu günü eylemciler sağlıklarını ve hayatlarını kaybetme noktasında çok kritik durumla karşı karşıya geldiler. Bu ölümleri durdurmak insani sorumluluğumuzdur. Bu talepler karşılanana kadar eylemlerimiz devam edecek" dedi.

'Bodrumlu Analar' adına açıklama yapan Mebuse Tekay, "Buradan başbakana bir ana olarak sesleniyorum. Her ne olursa olsun demokratik hak ve bağımsızlık isteyenler kesinlikle bu uğurda açlıktan ölmesinler. Bu ölümlere izin vermemek ellerinde olan bir şey. Bu eylemler durdurulsun ve ölüme seyirci kalınmasın" dedi.

Milas’ta bugün Ahmet Mızrak, Muzaffer Polat, Mehmet Emin Aktaş ve Şerif Çelik'in açlık grevine başladığı belirtildi. İki saat süren eylemin ardından grup yine geniş güvenlik önlemleri altında dağıldı.



YA(İÖ/SS)