Midyat’a bağlı Mercimekli Köyü’nde bulunan Mıhallemi Dinler Arası Diyalog Derneği, 2009 yılında yaşamını yitiren Michael Jackson için köyde dikilecek heykel için çalışmaları sürdürüyor. Jackson’un ünlü ’Ay Yürüyüşü’ figüründen esinlenerek hazırlanan heykel Midyat’ın Nahit Katori taşından kalp üzerine oturtulmuş 3 metre yükekliğinde ve 1 metre genişliğinde olacak. Heykelin üzerinde ayrıca her dili, her dini ve her rengi temsil eden figürler işlenecek.

Resim sanatçısı Mehmet Turkut’un hazırladığı anıt projesinin tamamlanabilmesi için 11 kişilik teknik ekip çalışmalarını sürdürüyor. Heykelin benzersizliği ile dünyada ilk olma özelliği taşıdığını söyleyen Mıhallemi Dinler Arası Diyalog Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, heykeli Michael Jackson’un müzik hayatının yanı sıra yaşam mücadelesindeki başkaldırıyı ölümsüzleştirmek için Arapça başkaldırı anlamına gelen 'Kıyam' ismini verdiklerini söyledi. Jackson anısına yaptıkları heykelin görkemi ve içindeki derin manasıyla eşsiz olacağını iddia eden Aslan, şöyle dedi:

"Bütün dünya insanlığı kendine ait bir şeyler görecek bu anıtta. Anıtın temel iskeletinde Jackson'un 'Ay Yürüyüşü' hareketi sembolize edildi. Ayrıca anıtımız bütün dünya dinlerini ve dillerini, renklerini birleştiren bir çizimden oluşuyor. Kıyam anıtını Mardin, Midyat Habsunnes Köyü’nde dikmemizin nedeni Mardin ve Midyat’ın çok medeniyete beşiklik, çok eski kültürel ve tarihi geçmişinin olmasının yanında Habsunnes Köyü’nün özelliğinin olması şuanda dünyada 4 dili bütün halkı bazında konuşan tek köydür. İçinde 3 dine ait yapı ve mabetler ile yaşayan insanlar var. Bu yönüyle köyümüzün yerel evrensellikten dünya evrenselliğine doğru bir geçişkenliği söz konusu. Kıyam anıtının bu köy ve dünya evrenselliği ile kaynaşabilecek belki de en güzel yerlerden bir olacaktır. Dünyanın öbür ucundaki evrensel değerleri sanatında ve yaşantısında birleştirebilen bir insan ile köyümüzün zaten evrenselliği bulunmaktadır. İki evrenseli biz kendi köyümüzde  buluşturacağız" dedi.



MHİ(GG/İD)