Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Politika Tasarım Kulübü tarafından 'Anayasa Sürecinde Türkiye' konulu konferans vermek üzere Isparta'ya gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP'nin nasıl bir anayasa istediğini anlattı.

Prof. Dr. Lütfi Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, MHP'nin 2007 yılında yeni bir anayasa hazırlanması yönünde komisyon kurulması teklifinde bulunduğunu belirterek konuşmasına başlayan Vural, o tarihten 1 yıl sonra siyasi partilere komisyon kurulması yönünde iktidarın çağrıda bulunduğunu ve buna yanıt veren tek partinin MHP olduğunu söyledi. Yeni dönemde anayasada ne yapılması ne yapılmaması gerektiğini açık yüreklilikle söyleyen bir parti olduklarını aktaran Oktay Vural, konuşmasında Türkiye'nin anayasa tarihinden bahsetti.

Anayasa'nın dayanması gereken en temel hususun milletin iradesi olduğunu söyleyen Oktay Vural, "Milletin egemenliği bölünemez. Milletin varlığı tartışılamaz. Bu topraklar üzerinde yeni bir millet ya da yeni bir devlet oluşturma yapısının temel taşları konamaz" dedi.

İZMİR'DE YAŞAYANLA, DİYARBAKIR'DA YAŞAYANIN İRADESİ

İkinci vazgeçilemeyecek hususun egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu görüşünü ileten Vural, "Egemenliğin hakim olduğu bu coğrafyada devletin bölünmezliğini kabul etmemiz gerekiyor. İzmir'de yaşayan vatandaşla Diyarbakır'da yaşayan vatandaşın iradesinin gücünün aynı olması gerekiyor" diye konuştu.

YASAMA YÜRÜTMENİN GÜDÜMÜNDE

Gücün her alanda müdahalede bulunduğu bir ortamda bireylerin özgürlüğünden bahsedilemeyeceğini aktaran Vural, şöyle konuştu:

"Biz diyoruz ki hak, haklının olmalı, güçlünün olmamalı. Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin giderek tek bir güç haline dönüşmesi bizim özgürlüklerimizi tehdit eder hale geliyor. Eğer yasama, yürütme karşısında bağımsız değilse bu sistemi demokratik olarak adlandırabilir miyiz? Parlamenter sistemde yasama, yürütme ve yargının sağlıklı işlemesini temin etmemiz lazım. Bugün yasama yürütmenin güdümündedir. Bugün parlamentonun denetim yapması mümkün değil. Yargı da vesayet altına alınmamalıdır. Yargıyı gücün, vesayetinin altına sokarsak o zaman yargı hak dağıtma aracı olmaktan çıkar, bazılarının sopası haline dönüşmeye başlar."

Anayasanın milletin ihtiyaçlarına yanıt verecek nitelikte olması gerektiğini kaydeden Oktay Vural, "Anayasa eğer bir millet egemenliğini ifade edebiliyorsa, hukukun üstünlüğüne dayanan bir sistemde bu milletin temel ihtiyaçlarının anayasada esas alınması gerekiyor. Milletin değer yaklaşımı ihtiyaçları üzerinde yükselmeyen bir anayasa bu milletin ihtiyaçlarına yanıt vermez" diye konuştu.



ME(HA/SS)