Meslek örgütleri Kazdağları'ndaki tehlikeye karşı kamuoyunu ve yetkilileri uyarmak amacıyla Truva Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Genel Sekreteri Dr. Beyazıt İlhan, TBB Genel Sekreteri Cengiz Tuğral, TTB Çevre Komisyonu Başkanı Ahmet Gürel, Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Tolga Satar, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant ve çevreciler katıldı.

Toplantıda meslek örgütleri adına ortak açıklamayı Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan yaptı. Prof. Dr. Aktan TMMOB, TBB ve TTB olarak Kazdağları yöresinin binlerce yıllık tarihi, doğal güzelliklerini yine binlerce yıl sonra, bu bölgede yaşayacak olanlara taşıyabilmek amacıyla yürütülen mücadeleye destek vermek için Çanakkale'de olduklarını belirtti. Prof. Dr. Ahmet Aktan şunları söyledi:

"Bizler yaşamı savunmak, yaşama hakkımıza sahip çıkmak üzere Kazdağları'ndayız, Çanakkale'deyiz. Yöre halkının sesini büyütmek için buradayız. Tarihi, doğası, temiz havası ve suyu ile anılan bu bölge, altın madenciliği girişimleri durdurulmaz ise sadece madencilikle anılır olacak. Tıpkı Bergama, Balya, Kışladağı gibi kirlilikle anılacak. Tıpkı Dilaovası gibi, tıpkı Ergene Havzası gibi anılacak. Ülkemizde altın madenciliği konusunda yaşanan Bergama tecrübesi birçok gerçeği gözler önüne sermiştir. Ancak 10 yıl önce yargı kararlarına rağmen Bergama'da sürdürülen yanlış, bugün Çanakkale ili ve Kazdağları'nda da inatla devam etmektedir. Bizler siyasal iktidarı ve yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz. Gelin ilk ağaç kesilmeden, ilk kazma vurulmadan, ölüm çukurları açılmadan, toprağımız, havamız bozulmadan, sularımız zehirlenmeden ve bölgemiz susuz kalmadan önce bir kez daha düşünün. Bölgedeki tüm arama, işletme faaliyetlerini durdurun, ruhsatları iptal edin."

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Naci Hasanefendi de, Kazdağları ve yöresinde yaklaşık 2 milyon insanın içme suyu kaynaklarını ilgilendiren, sulama göletleri, Karamenderes ve Kocabaş Çayı'nın suladığı topraklar üzerinden tüm tarımsal ürünleri olumsuz etkileyecek olan madencilik faaliyetlerinin tehlikeli bir noktaya ulaştığını anlattı.



EK(AÖ/COŞ)