Özkan ARSLAN/İSTANBUL, BAĞCILAR Belediyesince bu yıl ilk kez verilen ‘Mehmet Akif Ersoy Üstün Hizmet Ödülü’, şairle ilgili çalışmaları bulunan Yazar M. Ertuğrul Düzdağ’a verildi.


Bağcılar’daki Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’nde düzenlenen ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bağcılar eski Belediye Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Dinçer, tören öncesinde Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi ve Müzesi’ni gezerek bilgi aldı.


Ardından bir konuşma yapan bakan Dinçer, Mehmet Akif Ersoy'un inandığı gibi yazmış, yazdığı gibi yaşamış örnek insan olarak da belli bir duruş ve ahlaka sahip olduğunu belirtti. Dinçer, Akif'in iki mukaddesinden birinin din ve diğerinin de dil olduğunu belirterek, “Akif’in hayatı ve eserleri bu iki mukaddes doğrultusunda şekillendi. Şiirlerinin her satırına sinen bu ruh ve dil sayesinde, bütün milletin duygularına tercüman olan İstiklal Marşı yazıldığı andan itibaren bir şairin eseri olmaktan çıkıp, milletin kalbine yerleşti” dedi. Mehmet Akif'in bugün, sadece İstiklal Marşı şairi olarak değil, Kuran ve Safahat şairi olarak da anıldığını aktaran Dinçer, “Akif şiirle düşünmüş, düşüncelerini dizelere aktararak anlatmayı başarmış, ardında kıymetli bir miras bırakmıştır. O her ne kadar 'sessiz yaşadım, kim beni nereden bilecek' dese de bu dervişhane tavrın sahibine duyulan sevgi ve muhabbetin en dokunaklı örneği şairin cenaze merasimidir” diyerek Mehmet Akif Ersoy'un cenaze merasimine tanıklık eden Mithat Cemal Kuntay'ın bu merasime ilişkin gözlemini aktardı.





AKİF’İN ESERLERİ BUGÜN DE YENİ NESİLLERE İLHAM KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDİYOR


Dinçer, Mehmet Akif'in fikirlerinin ve eserlerinin bugün de yeni nesillere ilham kaynağı olmaya devam ettiğini belirterek, “Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve eserleri üzerinde yapılan ciddi araştırmaların ve akademik çalışmaların büyük etkisi vardır. Bu değerli araştırmacıların içinde değerli yazar Ertuğrul Düzdağ'ın ayrı bir yeri bulunmaktadır. Neredeyse bütün ömrünü Mehmet Akif'i anlamaya ve onu yeni kuşaklara aktarmaya vakfeden Düzdağ'ın titiz bir araştırmacı ve edebiyatçı olarak pek çok eseri bulunsa da bizler onu daha çok başucu kitapları yaptığımız, Akif üzerine yaptığı değerli çalışmalarıyla tanıyoruz” diye konuştu.


Bakan Dinçer, konuşmasının ardından Ertuğrul Düzdağ'a “Mehmet Akif Ersoy Üstün Hizmet Ödülü”nü verdi.


 


ÖA (FOTOĞRAF)