Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 23 Temmuz'da PKK'lıların yol kesmesi ile başlayan operasyonlar devam ederken, 1 Ağustos'ta bölgeye giden Mazlum- Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, 2 gün önce döndü. Şen, Şemdinli İlçesi'nde yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Şen, Derecik yolunun halen kapalı olduğunu belirterek şunları anlattı:

"Çatışma bölgesine yakın 5 mezra da boşalmış durumda. Yoğun top atışı ve savaş uçaklarının bombalaması sonucu vatandaşın can güvenliğinin olmaması nedeniyle köylerini boşaltarak bölgedeki yakın köylere ve Şemdinli'ye yerleşmiş durumdalar. Kaymakam operasyonun 2 güne kadar biteceğini ve köylülerin köylerine döneceğini söyledi. 1 Ağustos'ta bize bunları söyledi. Ancak bölgede çatışmalar halen devam ediyor."

'OPERASYONLAR KÖYLÜLERİ MAĞDUR ETTİ'

Bölgede sürdürülen operasyonlar nedeniyle köylülerin mağdur olduğunu anlatan Şen, açıklamasını şiyle sürdürdü:

"Operasyon nedeniyle köylüler halen köylerine geri dönmedi. Hayvanları, eşyaları köyde kalmış. Köylüler, yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini, hayvanlarını aç susuz bırakarak geldiklerini ve barınacak yerleri olmadığını söylediler. Kaymakamlık aile başına 300 TL para dağıtmış Ramazan nedeniyle. 50'ye yakın hane var. Yetkililerden tam bilgi alamadık. Herhangi bir örgüt militanının cenazesinin de ellerinde bulunmadığını dile getirdiler. İçişleri Bakanı'nın 115 rakamı nedir bilmiyoruz. Sayılar değişiyor net değil. Ortada görünen cenaze yok. Spekülasyon var. Kesin sayı veremiyoruz, ortada cenaze yok. Şemdinli- Derecik arasındaki 20 kilomatrelik yol kapalı. Çatışma daha çok hava saldırıları biçiminde devam ediyor. Halkta tedirginlik sürüyor. Aşağı Yiğitler, Yukarı Yiğitler mezrası ile Zorgeçit ve Nehri köyü boşaltıldı. Şemdinli bölgesinde top atışları nedeniyle artık çocukların kapı sesinden bile irkildiğini bize anlattılar."

KAYMAKAM: VATANDAŞIN SIKINTISI YOK

Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Şen, Şemdinli Kaymakamı Mesut Gençtürk, Cumhuriyet Savcısı Oktay Akkaya, Belediye Başkanı Sedat Töre ve bazı vatandaşlarla da görüştüğünü anlattı. Kaymakam Gençtürk, Şen'in hazırladığı rapora göre şu bilgileri verdi:

"Geçen pazartesi günü PKK’lılar Şemdinli-Derecik yolunu kesip kimlik kontrolü yaptılar. Ertesi gün saat 3- 4 civarında sıcak temas sağlandı. 28- 29 temmuz 2012 tarihlerinde çatışmalar çok şiddetlendi. Çatışmaların uzun sürmesi, geniş bir alanda farklı noktalarda olmasından kaynaklanıyor. Vatandaşlarımızın herhangi bir can ve mal kaybı anlamında sıkıntısı yok. Çarşıda herkes işinde gücünde. Bizim elimizde herhangi bir PKK’lı cenazesi yok. Malatya’ya intikal eden herhangi bir cenaze yok. Operasyonlar sürdüğü için herhangi bir arama-tarama faaliyeti yapılmadı. Derecik bölgesine elektrik veremiyoruz. Güvenlik nedeniyle TEDAŞ ekiplerini bölgeye gönderemiyoruz. Goman dağı bölgesinde bulunan Yiğitler Köyü sakinleri geri dönmeye çalışırken, köyün yaklaşık 200 metre yakınında PKK’lıların ateşine maruz kaldıklarını için geri dönmek zorunda kaldılar. Çatışma bölgesinde 150 kişi köyünü terk etmiş durumda. Vatandaşların zararları tespit yapıldıktan sonra karşılanacaktır. Kendilerinden sabırlı olmalarını bekliyoruz."

Cumhuriyet Savcısı Oktay Akkaya raporda yeralan açıklamasında, "Bize intikal eden cenaze yok. Operasyonlar devam ettiği için gerekli araştırmaları yapma imkanımız yok. Ancak operasyonlar bittikten sonra bölgede gerekli incelemeleri yapacağız" derken, Belediye Başkanı Sedat Töre ise şunları söyledi:

"Çatışma daha çok hava saldırıları şeklinde devam ediyor. Bölgeye giriş yasağı sürüyor. Halk arasında korku ve tedirginlik var. Çatışmaların başladığı ilk günlerde insanlar dışarı çıkamıyordu. Dükkanlar kapalıydı. Ancak önceki günlere nazaran iftardan sonra dükkanlar açılıyor. Ama hala halkta tedirginlik devam ediyor."



BD(FE/COŞ)