Bitez Belediyesi'nin desteğiyle TÜRÇEV tarafından Ambrossia Otel'de düzenlenen 'Yerel Mavi Bayrak Sorumluları Eğitim Semineri' başladı. Seminere, TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Şerefnur Kayhan, Bitez Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Çömez, 25 kıyı kenti belediye yetkilisi, 6 sivil toplum kurumu üyesi, 13 tesis sorumlusu katıldı. Seminerin amacının yerel sorumluların mavi bayrak hakkında güncel bilgilere sahip olmaları, kıyı yönetiminde önem arz eden kritik konularda uzmanlar aracılığıyla bilgi edinmelerinin sağlanması, yöresinde örnek uygulamaları yürüten yerel sorumluların deneyimlerinden faydalanılması ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulması olduğu belirtildi.

MAVİ BAYRAĞIN YÜZDE 10'U TÜRKİYE KOYLARINDA

TÜRÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Şerefnur Kayhan, plaj ve marina toplamında dünyadaki toplam mavi bayrak ödülünün yüzde 10'unun Türkiye'de dalgalandığını belirtti. Türkiye genelinde, 2011 yılında 321 plaj ve 17 marinanın mavi bayrak ödülü aldığını kaydeden Kayhan, "Seminerlerle yerel sorumluların da çalışmalarımıza katkıda bulunmalarını, uzman kişilerden bilgi almalarını sağlamış oluyoruz. Yılda 1 kez düzenlenen seminerde değişen mavi bayrak kriterlerinin yanında, hassas alanlar, mavi kart uygulaması, yatların deniz kirliliğine etkisi, çevre bilinçlendirme etkinlikleri, belediye başkanlarının programa etkisi, sakin şehir uygulamasının mavi bayrağa olan katkısı, konulu sunumlar yapılacak. Seminer sonunda 'Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu Eğitim Sertifikası' verilecek ve kurumu adına yöresinde bu görevi yürütecektir" diye konuştu.

TÜRKİYE DÜNYA'DA 4’ÜNCÜ SIRADA

Mavi bayrak uygulaması kapsamında Türkiye'nin dünya genelinde 4’üncü sırada yer aldığını kaydeden TÜRÇEV Mavi Bayrak Koordinatörü Almıla Kından, kıyı potansiyeline bakıldığında bu sayının daha da gelişebileceğini belirtti. Kından, Antalya’nın 174 plaj, 5 marina ve 7 yatla ilk sırada, Muğla’nın da 73 plaj, 7 marina ve 4 yatla ikinci sırada yer aldığını söyledi.

MUĞLA'DA BAŞVURU SAYISI ARTTI

Muğla Mavi Bayrak Koordinatörü Gürcan Kaya da 2012 yılı mavi bayrak başvurularında artış olduğunu belirterek, "Bu yıl mavi bayrak almak için 76 plaj, 7 marina ve 6 yat başvurdu. Yapılacak analizler sonunda kriterlere uygun görülen başvurular mavi bayrak ile ödüllendirilecek. Mavi bayrağın durumu, panosunun güncelliği, cankurtaran sertifikaları, gümüş bröve çok önemli. Cankurtaran kuleleri, plaja hakim bir noktada bulunmalı. 1 mavi bayraklı plajda 2 cankurtaranın görev yapmasını tercih ediyoruz. Cankurtaran malzemelerin kontrol edilmiş ve hazır durumda bulundurulması gerekir. Engelliler için de şezlong ve şemsiye olanaklarının sağlanmasına da özen gösterilmelidir" dedi.



NK(İÖ/CK)