Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin, proje aşamasının sponsorlar, restorasyon çalışmalarının ise bakanlık tarafından karşılanacağı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Öztekin, çalışmalar sonunda müzeyi gezen ziyaretçilerin daha detaylı bilgilere sahip olarak müzeden ayrılacağını belirtti. Öztekin, Marmaris Müzesi olarak Osmanlı’dan kalma 500 yıllık kale içerisinde 1991 yılından bu yana hizmet verdiklerini anlattı. Öztekin, "Avrupa ve İngiltere’de bizden 110 yıl önce başlayan müzecilik çalışmalarında artık Türkiye olarak biz de buradayız demekteyiz. Bu bağlamda biz de müzemizi çağdaş müzecilik anlayışına uygun hale getirmek için geçen yıl sponsorların desteği ile teşhir yenileme projesi hazırlattırdık ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduk. Bakanlık projemizi 2012 ödenek listesine aldı ve onayladı. Sezonun sona ermesiyle 18 Ekim itibariyle müzemizi yenilemek maksadıyla ziyarete kapattık. Yenileme çalışmalarının ardından 30 Nisan 2012 tarihinde daha çağdaş teşhir alanları ve Marmaris Arkeoloji Müzesi adıyla yeniden hizmet vermeye başlayacağız" dedi.

YILDA 60 BİN ZİYARETÇİ

Öztekin, bu yıl yenileme çalışamaları nedeniyle ziyaretçi sayısının 54 binde kaldığını belirtti. Öztekin, "Bundan önceki senelere bakıldığında her yıl ortalama 60 bin ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Ziyaretçilerimizin büyük bir bölümü gemilerle gelen turistlerden oluşuyor. Özellikle limana yabancı yolcu gemileri yanaştığında günde 700’e yakın turisti ağırlıyoruz. Gemi olmadığında ise bu sayı 100’lerde kalıyor" diye konuştu.

DEPREME DAYANIKLI DOLAPLAR

Müzede yapılacak yenileme çalışmaları çerçevesinde depolarda da pek çok yenileme yapılacağını belirten Esengül Yıldız Öztekin, depolarda bulunan dolapları da deprem gibi doğal afetlere daha dayanıklı hale getireceklerini söyledi.

MÜZEDE 12 BİN ESER VAR

Esengül Yıldız Öztekin, müze bünyesinde büyük bir kısmı sikkelerden oluşan, Marmaris ve çevresine ait 12 bin eserin bulunduğunu dile getirdi. Öztekin, "Restorasyon sonrasında 4 adet sergi salonu oluşturulacak. Bunların bir kısmında Datça Knidos, Emecik ve Burgaz yöresinden gelen eserler bir kısmında ise Marmaris İyilik kayalığı, Amos antik kenti ve Nimara Mağarası gibi antik kentlerden gelen eserler sergilencek. Ayrıca şu an 300 adet olan teşhir eserini yeni düzenleme sonrası 600’e kadar çıkartmayı planlıyoruz" dedi.