Saat 05.00 sıralarında, marinada bağlı bulunan Selçuk Güçsav'a ait 10 metrelik 'Köln' adlı ahşap tekneden alevler yükselmeye başladı. Yangını fark eden başka bir teknenin mürettebatı, marina yetkililerine haber verdi. İddiaya göre marinanın yangın söndürme tertibatının yetersiz kalması nedeniyle alevler teknenin tamamını sardı ve yanında bulunan 'Umur' ve 'Savran' adlı teknelere de sıçradı. Haber verilen Kuşadası itfaiyesinden iki ekibin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Marinada demirli yatların sahipleri, yat limanı görevlilerine yangına yeterli ve bilinçli müdahalede bulunmadıkları için tepki gösterdi. Yangın söndürme tertibatının yetersiz kaldığını, ilk yapılması gerekenin bitişikteki teknelerin uzaklaştırılması olduğunu belirten yat sahipleri, "Yangını marinanın görevlileri değil, bir gemici görüp haber veriyor. Görevliler yangın konusunda acemi. Bilinçli değiller. Yangın başladığında ilk kural bitişikteki diğer yatların uzaklaştırılmasıdır. İtfaiye müdahale etmeseydi yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede marinadaki tüm yatları kül ederdi. Yangın fiber gövdeli bir yata sıçrasaydı birbirine bitişik yüzlerce yat kül olurdu" iddiasında bulundu.

Marina Müdürü Çağlar Altuntaş ise yangına gerekli müdahalenin yapıldığını belirtti. Altuntaş, "Saat 05.05'te çıkan yangını bir vatandaşın haber vermesi üzerine personelimiz anında müdahale etti. Kuşadası itfaiyesi 6 dakika sonra yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Yangın için yapılması gereken her şey yapıldı. Bunu kamera kayıtlarımız kanıtlıyor" dedi.

Kuşadası İtfaiye yetkilileri ise hazırladıkları raporda, iki ekiple müdahale edilen yangının Köln teknesinin aküsünde meydana gelen sorun nedeniyle çıktığının tahmin edildiğini belirtti.