Süryaniler'in Diyarbakır-Mardin Metropoliti Saliba Özmen, ana dilde konuşmanın herkes için doğal bir hak olduğunu ve hükümetin olumlu adımlar attığını söyledi. Türkiye'de farklı dili, dini ve kültürüyle yaşayan insanların, kendi ana dillerini öğrenme şansına sahip olmalarını önemsediklerini söyleyen Metropolit Özmen, herkesimin ana dilini, kültürünü ve dinini doyasıya yaşamasını arzu ettiklerini kaydetti.

Mardin-Midyat bölgesinde 5 bin yıla sahip geçmişe sahip Süryaniler,olarak ana dillerini, öğrenmelerinin önemli olduğunu belirten Özmen, şunları söyledi:

"Süryaniler olarak hükümet, hem de insanlar bazında olumlu bir adım olacağına inanıyoruz. Türkiye'nin önünün açılması açısından önemli adım olacak. Türkiye, Ortadoğu ve dünyada etkin bir rol oynaması için, kendi yurttaşlarını tatmin etmede çok iyi niyetli adımlar atıyor. Yeni bir sürece girdik. İnanıyorum ki, herkes mutlu olacak. Önümüzdeki süreçlere yayarak, çoğaltarak herkesin mutlu olması için, bu adımların devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Süryanice'de klasik ve konuşma dili var. Konuşma dilini özellikle Midyat ve çevresindekiler konuşuyor. Mardin, Diyarbakır ve çevresindeki Süryaniler de biraz Arapça ve Türkçe konuşur. Ancak, enteresandır. Süryanice bilmeyenler, yurt dışına çıktıktan sonra Süryanice öğreniyor. Süryaniler de ana dillerini öğrenme isteğinde bulunuyor. Bunun hangi yöntemlerle yapılacağı konusunda, yeni anayasayla birlikte bazı adımlar atılacak. Bakıp göreceğiz."

Mardin Artuklu Üniversitesi'ne bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü'nde, Kürtçe'nin yanında Süryanice Ana Bilimleri Dalı ve Edebiyatı adında bir kürsü kurulduğunu hatırlatan Özmen, akademik olarak Süryanice dilinin ve kültürünün öğretilmesini çok önemsediklerini anlattı.

Mardin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Florans Orundas ise, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasını önemsediklerini ifade ederek, Kürtçe'nin yanında Süryanice ve Mezopotamya'da konuşulan bütün diller için de geçerli olmasını istedi.

Dünya kültür mirasına aday Mardin'de konuşulan bütün dillerin yaşatılması, öğretilmesi ve eğitilmesi için ciddi adımlar atılmasını isteyen Orundas, "Bunun sağlanması halinde Mardin doğal bir kültür merkezi olacak. Burada konuşulan diller korunmadığı takdirde birçok dilimiz unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Halklar arasında diyalogun sağlanması ve devamı için önemli adımlar" dedi.

Mardin'de kuyumculuk yapan Murat Altınakar ise, Mardin doğumlu, Süryani bir ailenin çocuğu olarak, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulma imkanına sahip olmasını olumlu bulduklarını kaydederek, "Biz Süryaniler de Süryanice'nin de okullarda verilmesi taraftarıyız. Bizler de kendi anadilimizi çocuklarımıza öğretmek istiyoruz" dedi.



NG(GG/İD)