1978 yılında 19-26 Aralık tarihleri arasında çıkan ve resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü 'Maraş Katliamı'nın 37. yıl dönümünü anmak için şehir dışından gelen otobüs, Kahramanmaraş-Gaziantep otobanı Narlı gişelerinde önlem alan güvenlik güçlerince durduruldu. Kahramanmaraş kent merkezine gitmek için ısrar eden otobüsteki grup, geçişlerine izin verilmeyince yol kenarında bekledi.


[Haber görseli]

Kahramanmaraş'a çevre illerden gelecek gruplara yönelik kentin giriş noktalarında da zırhlı araçlarla birçok uygulama noktası oluşturuldu. Denetim noktasına gelen yabancı plakalı ve toplu taşıma araçlarını durduran güvenlik güçleri, aradığı araçlarda bulunanları kimlik kontrolünden geçirdikten sonra yola devam etmelerine izin veriliyor. 

CHP'Lİ VEKİLLERDEN TEPKİ

CHP'nin Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, valiliğin 'Maraş Olayları'nı anmaya yönelik yasağına tepki gösterdi.

Milletvekilleri Türkmen ve Gökdağ, sabah saatlerinde Kahramanmaraş'a gelerek 'Maraş Olayları' sırasında ölenlerin anılacağının planlandığı Erenler Kültür ve Dayanışma Derneği önünde polis müdürleriyle görüştü. Buradaki bazı kişilerin oluşturulan polis barikatından geçirilmemesine tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, kentin valisi ve belediye başkanının da kendileriyle birlikte yaşamını yitirenlerin yakınlarının yanında olarak acılarını paylaşmalarını dilediklerini söyledi. Türkmen, olaylarda ölenleri anacaklarını ve yakınlarının yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi:

[Haber görseli]

"37 yıl önce Maraş'ta bir katliam olmuş. Bu katliamda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan analarımız, bacılarımız, ağabeylerimiz, çocuklarımız can verdiler. Bugün gönül isterdi ki burada bir yasak olmasın. Türkiye Cumhuriyeti valisi, buraya insanların acılarını yaşamak üzere, acılarını bir kez daha dile getirmek, paylaşmak üzere buraya gelen insanları devletin polisi engellemesin, sayın valimizde, belediye başkanımız da burada olsun. Ve burada bizler el ele, kol kola acılarımızı paylaşalım ve bir daha bu acılar yaşanmasın diye haykıralım. Ama ne yazık ki burada devletin, hükümetin valisi tarafından bir engellemeyle karşı karşıyayız. Ben şunu istiyorum; Türkiye değil, dünyanın dört bir yanından gelen, kimi babasını, kimi annesini, kimi dedesini kaybetmiş bu insanların acısını yaşamasının önünde hükümetin valisi engel olmamalı. Bu engeli yapanlar, Sivas'a, Çorum'a, Suruç'a, Ankara katliamına engel olmalıydı. Orada engel olmayanlar, bu toplumun en barışçıl kesimi olan Alevilerin acısını yaşamaya bile tahammül edemiyorsa biz burada şunu anlıyoruz; hükümet ve yetkilileri he yazık ki muhalefet diye karşılarında gördükleri insanların en ufak bir şekilde bile bir araya gelmesine bile, barışçıl nedenlerle bile olsa bir araya gelmesine tahammül edemiyor. Biz burada bugün Maraş katliamında kaybettiğimiz canları anacağız ve Maraş katliamında yakınlarını kaybedenlerin yanında olacağız, acılarını paylaşacağız. Ama istiyoruz ki aklıselim davranılsın, sayın valimizde buraya gelsin ve bizimle birlikte bu acıların paylaşılmasına ortak olsun. Dileğimiz budur.

CHP'Lİ GÖKDAĞ: HER KAPATILAN OLAY BAŞKA BİR OLAYIN TETİKÇİSİ OLUYOR

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ ise, her kapatılan olayın başka bir olayın tetikçisi olduğunu savunarak şöyle konuştu:

"Kahramanmaraş'ta 100'den fazla canımızı yitirdiğimiz tarihin en vahşi katliamı yaşanmıştır. 1978'de gerçekleşen bu katliamda yaşamını yitirenleri anmak insani bir hak olduğu gibi bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması adına demokratik bir davranıştır. Bugün burada bu anma etkinliğine izin verilmemesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Kahramanmaraş'ta bu olay yaşanmıştır. Bu bütün insanlık adına utanç verici bir manzaradır ve içinde insani kırıntının olduğu herkesin bu olayı kınaması gerekir, buna da izin verilmelidir. Buraya gelen arkadaşlarımız bir intikam duygusuyla gelmiyor. Buraya gelen arkadaşlarımız yaşamını yitirenleri anmaya ve bir daha böyle olayların yaşanmamasını hatırlatmak için, barış için, kardeşlik için buradalar. O nedenle izin verilmemesini gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz. Eğer bu izin bir engelleme, Maraş katliamını unutturmaya yönelik ise herkes bilsin ki Maraş katliamı insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır, unutmayacağız, unutturmayacağız. Bir daha yaşanmaması adına yapacağız bunu. Eğer Maraş aydınlansaydı Sivas olmazdı, Sivas aydınlansaydı Çorum olmazdı. Her kapatılan, her üstü örtülen olay başka bir olayın tetikçisi oluyor. Bunun önüne geçmek için, bu tür tarihe mal olmuş acı olayları, acılarımızı ortaklaştıracağız, lanetleyeceğiz ve bir daha olmaması için elimizden gelen çabayı hep birlikte göstereceğiz. Ben bir kez daha yaşamını yitirenlere rahmet ve bu tür olayların yaşanmamasını diliyorum."

ŞEHİR DIŞINDAN GELENLER KENTE ALINMIYOR

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ile HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ve alevi dernekleri temsilcilerinin de katıldığı anma törenine şehir dışından gelenler alınmıyor. Değişik kentlerden yaşamını yitirenleri anmak için gelenler, valiliğin yasağı üzerine kent çıkışlarında güvenlik güçlerince oluşturulan kontrol noktalarından alınmıyor. (Cumhuriyet)