Paris'te UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetler arası Komitesi'nin 3-7 Aralık 2012 tarihleri arasında yapılan 7'nci toplantısında Mesir Macunu Festivali'nin İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydedilmesi oybirliğiyle kararlaştırıldı. Mesir Macunu Festivali ile Türkiye'nin anılan listede kayıtlı miras sayısı 10'a yükseldi. Listede, Türkiye'den 'Meddahlık Geleneği, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Geleneksel Tören Keşkeği ile aynı zamanda Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan'ın ortak kültürü Nevruz' yer alıyor.

472 yıldır süren geleneği 1959 yılından bu yana üstlenen ve geleneksel Mesir’i üretip, Manisa’nın tanıtılması konusunda en büyük paya sahip olan Manisa’yı ve Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, gelişmeden en çok memnun olanlar arasında yeraldı. Tanık, son yıllarda uluslararası olarak yapılan Mesir Festivali’nin UNESCO’nun bu kararından sonra gerçek bir “Uluslararası şenlik” olacağını belirtti. Tanık, “Manisa artık çok daha fazla tanınacaktır. Mesir bir şekerlemeden ileri gidip Manisa’nın tanıtımında en büyük hisseyi alacaktır. Karardan dolayı çok memnunuz. Mesir Macunu, geçmişi çok eskilere dayanan tarihi ve kültürel bir zenginliğe sahiptir. 472 yıl, yani yaklaşık 500 yıl yaşatabilmek öyle zannediyoruz ki dünya üzerinde çok az kente nasip olmuştur. Bu anlamda Manisa çok nadir ve o ölçüde de şanslı bir kent. Şimdi UNESCO listesine girmekle hazırlayacağımız projeler sayesinde Mesir Festivali’ne önemli maddi yardımlar alabileceğiz” dedi.

KARDEŞLİK VE BARIŞ FOTOĞRAFI

Yüzyıllardır Sultan Camisi’nin kubbelerinden dünyaya sadece mesir macunu değil, umudu, sevgiyi ve ihtiyacı olanlara şifa dileklerinin saçıldığını kaydeden Tanık, “Umut ve sevgi ne kadar evrenselse, mesir macunu da o kadar evrenseldir. Her yıl Mart ayının son haftası Manisa'da toplanan on binlerce insan, gökyüzüne açılan on binlerce el, dünyadaki en güzel kardeşlik ve barış fotoğrafı sunuyor” dedi.

ÇOK BÜYÜK BİR ANLAM İFADE EDİYOR

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de, UNESCO’ya başvurunun 2010 yılında yapıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da büyük katkı ve takibi sonunda liste tescilinin geldiğini söyledi. Daşöz, “Bu çok büyük bir anlam ifade ediyor. Manisamızın en önemli tanıtım araçlarından biri olan ve Mart ayında 473’üncüsü kutlanacak Mesir Festivali dünyada daha çok bilinen, tanınan bir hüviyete kavuşmuş olacak” dedi.

UNESCO’NUN TÜM YAYINLARINDA YER ALACAK

MHP’li Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, UNESCO’nun kararını Manisa’nın yurtdışında tanıtımı açısından çok önemli bulduklarını belirtti. Ergün, “Mesir Festivali artık UNESCO’nın tüm yayınlarında yer alacak. Bu tanıtım sadece Mesir şenliklerinin değil aynı zamanda Manisa tarımının, turizminin ve diğer değerlerinin tanıtımı olacak. Tüm dünya Mesir Festivali konusunda haberdar edilecek ve bilgi sahibi olacak. Biz de Mart ayında 473’üncüsü kutlanacak Mesir Festivali’nin daha görkemli yapılması için çalışmalarımızı arttıracağız” dedi.



MHÖ(İÖ/AAA)