Türkiye'nin sebze-meyve ambarı Antalya'da, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından desteklenen, Manavgat Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Mango Yetiştirme Projesi' kapsamında ilçede 6 farklı bahçeye dikilen 175 fidandan bir kısmı meyve verdi. Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncer ve mango üreticisi Mehmet Özer, uygulama bahçelerinde incelemede bulundu.

Kaymakam Bulgurlu, Manavgat'ta geçen 25 Mayıs tarihinde 6 farklı bahçeye toplam 175 mango fidanı dikildiğini hatırlattı. Bu fidanlardan bir kısmının ilk meyvesini verdiğine işaret eden Kaymakam Bulgurlu, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti. Bulgurlu, "İlçemiz ilerleyen yıllarda mango üretiminde ve ihracatında merkez haline gelecek" dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER YETİŞTİRECEĞİZ

Vali Ahmet Altıparmak'ın talimatıyla Manavgat'ta 'Alternatif Zirai Ürün Yetiştirme' projesi kapsamında 'mango' üretilmesi için çalışma yaptıklarını aktaran Kaymakam Bulgurlu, "Proje hazırlanırken çeşitli bilimsel araştırmalar yaptırdık. BAKA'nın finansal desteğiyle yurtdışından getirilen fidanlar dikildi. Bölge iklimi mango yetiştiriciliği için çok uygun. Amacımız Manavgat çiftçisinin katma değeri yüksek ürünler üretmesini sağlamak" dedi.

TİCARİ AMAÇLI ÜRETİM YOK

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncer ise mango yetiştirilmesi amacıyla hazırladıkları projenin çiftçilere yeni ufuklar açacağını söyledi. Türkiye'de şu anda ticari amaçlı mango üreticiliği yapılmadığına işaret eden Tuncer, "Sadece hobi olarak birkaç yerde var. Biz bunu ticari olarak gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

Mango üreticisi Mehmet Özer de kendi bahçesine dikilen fidanlardan bir kısmının meyve vermesinin projenin başarısı açısından önemli olduğunu vurguladı.