Türk-Arap Sermaye Piyasaları Forumu'na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı konuşmada ekonomiyi değerlendirerek, "Orta Vadeli Program (OVP) için konulan büyüme hedefi yüzde 4 idi, ama biz yüzde 3.2 büyüdük. Bu oran Avrupa'da yüzde 2'ye, ABD'de yüzde 2 ila 3'e denk geliyor. Burada biz ortada bir yerlerdeyiz. Gelecek sene için yüzde 4 büyüme hedefi koyduk ama temennimiz yüzde 5 büyümek. Çünkü bunalımdan bu yana üretim ve ihracatı artırdık, 4 milyon bireyi istihdama sunduk" diye konuştu.


BÜTÇE AÇIKLARININ İKİ HANELİ OLMASI YATIRIMLARA ENGEL DEĞİL


Şimşek, 10 yıl önce Türkiye'nin büyük bütçe açıkları olduğunu söyleyerek, "Bütçe açıklarını indirmede önemli merhaleler aldık. Şu aşamada altyapı giderlerinden ve eğitim reformundan dolayı bütçe açıkları arttı. Tabii bütçe açığı iki haneli rakamlarda. Bunu tek haneli rakamlara indirmek için makro tedbirlere gerek duyuluyor. Şu da muhakkak, bütçe açıklarının iki haneli olması yatırımlara engel değildir. Şu an finans kurumları kar adına iyi bir tablo ortaya koyuyor. Hane halkı durumunda AB ülkelerinden iyiyiz. Evet, cari açık sorunumuz var. Enerjiyi dahil etmediğiniz takdirde rakamlarda gerileme görüyoruz, ama dahil etmeliyiz. Burada yenilenebilir kaynaklara odaklanmamız, eğitime yatırım yapmamız, altyapı ve rekabetçiliği de güçlendirmemiz gerektiği ortada" dedi. Ekonominin yeniden dengelendiğini belirten Şimşek, buna bağlı olarak cari açığın daraldığını ve kurda toparlanmalar görüldüğünü ifade etti.


2013'TE OLUMLU TABLO OLMAYACAK


Şimşek, dünya ekonomilerindeki durumu da değerlendirerek, şunları söyledi: "Avrupa'da en önemli sorun borçlar. Devlet borcu arttı. Büyüme durdu hatta geriliyor. Aynı eğilimler hane halkı ve şirket borçlarında da görülüyor. Yani Avrupa ülkeleri iyi bir tablo ortaya koymuyor. ABD'de hane halkı borcu öngörüleri aşıyor. Şirket borcu da epey var. 2013 için tablo olumlu olmayacak. Avrupa'da bunalım daha da artabilir. Çünkü likidite ve ödeme ile ilgili sorunlar devam ediyor. Burada sorunlara karşı siyasi irade noksanlığı var. Bilhassa borçluluk sorununu aşma adına irade sorunu var. Yine ABD'de borç tabanı ve mali uygulamalar ile ilgili konular devam ediyor. Görünen o, gelecek dönemde Çin'in de aralarında bulunduğu ülkelerin büyümeleri devam edecek."