Çiftçilerin tek geçim kaynağı olan kayısının daldan toplandıktan sonra kurutulmak için bahçelerde serilmesinin ardından başlayan sağanak yağış büyük zarara neden oldu. Yer yer küçük sellerin meydana geldiği beldede, serili olan kayısıların büyük çoğunluğu çamura bulaşarak ya da yağmurla giderek zarar gördü. Kayısı üreticisi Mehmet Uçar, yaklaşık 25 ton organik kayısısının şiddetli yağmur sonrası oluşan sele kapılıp gittiğini ileri sürdü. Uçar, "Akşama doğru aniden bastıran yağmur bizleri hazırlıksız yakaladı. Oldukça etkili olan ve yaklaşık 1 saat süren yağışla birlikte gelen sel suları, tonlarca kayısımı alıp götürdü. Çaresiz kaldık ve bir önlem alamadık. İşçilerimin kaldıkları çadırlar yıkıldı ve işçilerim kurtardıkları eşyaları ile birlikte bahçeyi terk edip gittiler" dedi.   

TAM 'YÜZÜMÜZ GÜLDÜ' DERKEN

Kayısı üreticilerinden Hamit Köse de ilk defa böylesine şiddetli bir yağmurla karşılaştıklarını belirterek şunları anlattı:

"5 yıldır kayısı olmuyordu, bu sene 'yüzümüz güldü' derken bu olay başımıza geldi. Gün kurusu kayısılarımdan 3 bin kasası olumsuz etkilendi. Ne yapacağımızı şaşırdık. İşçi parasını ödeyemeyecek duruma geldik. Hasar tespiti ve yaşadığımız afeti yerinde görmeleri için idarecilerimizi beldeye bekliyoruz."

Kayısıların büyük bir kısmı yağmurdan sonra zarar gören üretici Süleyman Özel ise, Balabanlıların geçim kaynakları kayısının sele kapılıp gittiğini ve yüzlerce ailenin perişan olduğunu söyledi. Devlet yetkililerinden yardım bekleyen Balabanlılar, gerekli desteğin verilmemesi durumunda bu sene perişan olacaklarını söyledi.


CÖ(MP/COŞ)