Ege Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda düzenlenen 'Türkiye- Makedonya Ticaret ve Yatırım Forumu' Swiss Otel Grand Efes’te Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda açılış konuşması yapan Başbakan Gruevski, iki ülke arasındaki bugün 400 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi. Makedonya’nın 2 milyon nüfuslu küçük bir ülke olmasına rağmen AB ülkeleri ve Balkan ülkeleriyle olan yakınlığı ve yürürlükteki serbest ticaret anlaşmalarıyla büyük bir fırsat yarattığını belirten Gruevski, "Toplam olarak 650 milyonluk bir tüketici piyasasından bahsediyorum. Tabii ki bu piyasalara Makedon ürünleri tamamen gümrükten muaf olarak çıkabiliyorlar. Olanaklarımız çoktur ve Makedonya’da iş yapmak çok kolay ve rahattır" dedi.

"TÜRKİYE BÖLGESEL GÜÇ HALİNE GELDİ"

Özellikle yatırım düşünen büyük şirketlere seslenen Gruevski, bir çok vergi avantajının bulunduğunu ve Makedonya’nın Avrupa’da en düşük vergisi olan bir ülke olduğunu aktardı. Gruevski, şöyle dedi:

"Türkiye bölgesel bir güç haline gelmiş bulunmaktadır ve aktif olarak tüm uluslar arası camiada barış ve istikrarın sağlanması için katkıda bulunmaktadır. Makedonya’nın en önemli stratejik ortağıdır. Her ülke arasında geleneksel, tarihi ve kültürel bağlar mevcuttur. Bunların dışında ülkelerimizi ekonomik işbirliği imkanları da bağlamaktadır. Türkiye ile serbest ticaret anlaşmamız yürürlükte. Bu avantajlar karşılıklı ekonomik ilişkilerimizi artıracaktır."

YATIRIM DAVETİ

Bugün Makedonya’nın dünyadaki pek çok yatırımcının tercih ettiği bir ülke olduğunun altını çizen Gruevski, gümrüklerde yapılan düzenlemelerle bürokratik işlemlerin azaltıldığını, ülkenin Dünya Bankası’nın ülkeler listesinde iş kurma imkanları açısından 19 Avrupa ülkesini geride bırakarak 26’ncı sıraya yükseldiğini kaydetti. Ekonomik büyümesi 2011 yılında yüzde 4’ler civarında olan Makedonya’nın Avrupa’da en az borçlanan ikinci ülke olduğuna da dikkat çeken Gruevski, bu fırsatları İngiltere, ABD, Rusya, Almanya’daki yatırımcıların değerlendirdiğini, son dönemde Türkiyeli yatırımcıların da ilgi göstermeye başladığını belirtti. Gruevski, ülkelerinde kurmayı planladıkları 7 teknolojik sanayi bölgesinden ilkini hayata geçirdiklerini de anlatarak, şöyle konuştu:

"İlk 10 yılda burada fabrika kurmak isteyen şirketler tüm vergilerden muaf olacaklar. Burada üretilen tüm ürünler tamamıyla ihracata yönelik ürünler olacak. Fabrikalara getirilecek olan hammaddeler ise gümrüğe ve diğer vergilere tabi olmayacaklar. Arazi 99 yıllığına kiralanmakta, fiyatlar neredeyse sembolik. Sizleri Makedonya’ya davet etmek istiyorum. Bunu kalben sizlere söylüyorum. Gelin kendiniz bizzat Makedonya’daki iş imkanlarını görün. Faaliyetteki Türk firması temsilcileriyle görüşün.2

ESİDEF EXPO DESTEĞİ İSTEDİ

ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özkara ise dünyanın finansal bir krizin içinden geçtiğini ve başta güçlü ekonomiler olmak üzere tüm ekonomilerin etkilendiğini dile getirerek Türkiye’nin de gelişmekte olan pazarlara girme hedefinden sapmadan yoluna devam ettiğini kaydetti. Konuşmasında İzmir’in EXPO 2020 adaylığına da değinen Özkara, Makedonya Başbakanı Gruevski’den, "Sadece kendi ülkesinden değil Makedonya’nın etrafındaki Balkan ülkelerinden de koordineli olarak İzmir’e destek olmalarını" istedi.



BT(İÖ/İD)