Kayseri eski İl Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atak’ın da aralarında bulunduğu 5’i tutuklu 7 kişinin yargılandığı faili meçhul cinayetler davasındaki tanık yemini ile ilgili tartışmalar sürüyor. 31 Ağustos tarihindeki duruşmada 1994 yılında öldürülen Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk, Süleyman Gasyak ve Yahya Akman cinayetlerine ilişkin tanıkları dinleyen Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İsmail Gözükara, tanıklara yemin ettirirken, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 55’nci maddesine göre ’Bildiğimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim’ şeklinde olması gereken yemini ’Bildiğimi dosdoğru söyleyeceğime Allah’ım, namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim’ diye söyletti.

Usullerden farklı bir yol izlemekle suçlanan Hakim Gözükara'nın ettirdiği yemin Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun inceleme başlatmasına neden oldu.

Adalet Bakanlığı ve HSYK, 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazarak duruşmanın ses kayıtlarının çözülerek gönderilmesini istedi. İnceleme kapsamında Adalet Bakanlığı'nın yeminle ilgili adli, HSYK'nın ise idari yönden dosyayı ele alacağı belirtildi. Her iki kurum usulüne uygun yapılmadığı ileri sürülen yeminle ilgili Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen faili meçhul cinayetler davasının ses kayıtlarının çözümünü inceleyerek soruştrma açılıp açılmayacağına karar verecek.


FB(GG/ESM)