Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi’nin desteğiyle 2 bin yıllık antik kent Laodikya’da kazı çalışmaları tüm hızıyla 12 ay boyunca devam ediyor. Tanrıların şehri ve kutsal kent olarak bilinen Laodikya’nın ayağa kaldırılması için de restorasyon çalışmalarına hız verildi. Geçen aylarda yer radarıyla tespit edilen alanda yapılan kazı çalışmalarında Antik Dönem'de Zeus’a adanmış dünyanın en büyük kutsal alanı ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 25 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda depremler nedeniyle parçalanmış devasa büyüklükte sütunlar ve başlıkları bulundu. Toprak altından gün yüzüne çıkarılan sütunlar, vinçlerle kaldırılıyor ve Türkiye’de ilk kez uygulanan bir sistemle yerlerine Antik Dönem'deki gibi dikiliyor.

TÜRK ARKEOLOJİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Antik Dönem'de uygulanan sistemle sütunları birleştirdiklerini, bunun da Türkiye’de ilk kez Laodikya’da yapıldığını söyledi. Salihli’deki Artemis Tapınağı'nda kazı çalışmalarını yürüten Amerikaların sistemi incelemeye geldiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, "Antik Dönem'deki insanlar, sütunları demir ve kurşun kullanarak birleştiriyordu. Biz de kurşun ve çeliği kullanarak aynı sistemi parçalanan sütunları birleştirmekte kullanıyoruz. Bu sistemle yapılanlar binlerce yıl dayanıklı oluyor. Artemis Tapınağı'nda kazı yapan Amerikalılar da sistemi merak etmiş ve Laodikya’ya gelerek bizden bilgi aldılar ve nasıl yapılacağı öğrendiler. Şimdi onlar da aynı sistemi yapıyor. Bu Türk arkeolojisi için çok önemli" dedi.

'GEZİLECEK EN ÖNEMLİ ALAN OLACAK'

Baş tanrı Zeus’a adanarak yapılan kutsal alanda çalışmalar bittiğinde Laodikya’nın dünyanın en gözde mekanı haline geleceğini ifade eden Prof. Dr. Celal Şimşek, "Bizim düşüncemize göre kutsal alanda tapınaklar var. En büyük tapınak ise baş tanrı Zeus’un tapınağı olarak gözüküyor. Alanda 11 metre yüksekliğinde 15 ton ağırlığında dev sütun galerileri var. Kutsal alanı büyük bir titizlikle kazıyor ve eserleri Antik Dönem'deki gibi restore ediyoruz. 2012 yıl kazı çalışmaları bitişinde 20 sütunun hepsini dikeceğiz. Kutsal alan bittiğinde Türkiye’de en önemli gezilecek alan haline gelecek" diye konuştu.



RÇ(İÖ/CK)