Ekosistemi Koruma ve Doğa sevenler Derneği (EKODOSD) ise, "Bazen çok güzel olarak değerlendirilen çalışmalar, ileride geri dönülmez tahribatlara yol açabilir" diyerek, karşı çıktı. Belediyeden yapılan açıklamada ise, "Seçim öncesi söz verdik, yapacağız" denildi.

Kuşadası Belediye Meclisi ekim ayı olağan toplantısında görüşülen 'Sahil Çalışma Planı'yla yat ve kruvaziyer limanları arasındaki alandaki yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinin doldurulması öngören düzenlemeyle ilgili imar plan değişikliği kararı aldı. Plan değişikliği ilçeyi karıştırdı. Kuşadası’nın haritasını değiştirecek, kentte yaşayan herkesi ilgilendiren bir konuda sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek teşkilatlarının görüşlerinin alınmadığı ve kimsenin proje hakkında bilgi sahibi olmadığı belirtilerek tepki gösterildi. Dolgularla oluşturulacak rekreasyon alanında nelerin yer alacağı, nasıl bir düzenleme yapılacağı ise kentte merak konusu oldu.

PROJEDEN KİMSENİN HABERİ YOK

Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği, denizde dolguya gözyuman imar plan değişikliğini 'Endişe verici' olarak niteledi. Açıklamada, plana itiraz edildiği hatırlatılırken, şöyle denildi:

"Kent için büyük bir önem içeren, böyle bir konu ile ilgili, kapalı kapılar arkasında yapılan, amaç ve hedefinin ne olduğu bilinmeyen, kamu yararı içermesi meçhul olan bir planlama söz konusu. Kent bütününün analizinden yola çıkılarak, sahilimizin, kullanım gereksinimlerinin tespit edilmesi, ekolojik ve jeolojik denge ile ilgili araştırma ve raporlarının hazırlanması gerekir. Bundan sonra da çağdaş yönetim anlayışı ve kente karşı olan duyarlılık ve sorumluluk bilinciyle, Kaymakamlık, tüm meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin ve halkın görüşlerinin alınması gerekir. Ayrıca mecliste dile getirilen büfe, cafe ve benzeri yapıların yapılacağı söylevleri düşünüldüğünde, Kıyı Kanununun Uygulamasına Dair Yönetmeliğin', 'Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz' hükümleri göz önüne alınmalıdır."

"KAMU YARARI YOK" İDDİASI

5000 ve 1000’lik planlardaki değişikliğin kamu yararına olmadığını savunan Kuşadası Kent Meclisi Derneği Başkanı Nilgün Öğünçlü, alınan bu karara itiraz ettiklerini söyledi. Öğünçlü, "Kuşadası Sahili önceki doldurmalarla zarar görmüş, doğal yapısı bozulmuştur. Doğal yapısını bozacak yeni kararlar almak kamu yararına değildir. Ekolojik olarak hiçbir çalışma da yapılmamış, oldu bitti bir imar plan değişikliği gerçekleştirilmiştir. Plan değişikliğine dayanak komisyon raporunda da, meclis kararında da yapılan değişikliğin kamu yararına olduğunu açıklayan, ekolojik gerekliliklere ilişkin en küçük bir değerlendirme bulunmamakta" dedi.

"GERİ DÖNÜLMEZ TEPKİLER AÇAR"

EKODOSD Adına yapılan açıklamada ise, sahilde yeni düzenleme için yapılacak dolguların, kıyı ekosistemindeki bitki ve her türlü canlı dokulara ne gibi etkisi olduğunun mutlaka araştırılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, şu görüşler yer aldı:

"Daha iyi ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak amacıyla kıyı ve deniz alanlarında bu tür yapılacak değişimlerin, doğal ortamın ekolojik dengesini olumsuz etkilememesi gerekir. Bazen çok güzel olarak değerlendirilen çalışmalar, ileride geri dönülmez tahribatlara yol açabilir. Deniz ekosistemi konusunda çalışma yapan bilim adamlarına danışılmasında büyük yarar vardır."

"SEÇİM ÖNCESİ SÖZ VERDİK, YAPACAĞIZ"

Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Esat Altungün adına, tepkiler üzerine basın bürosunun yaptığı açıklamada, Sahil Projesi’nde kısmi dolgu yapılacağı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Seçim propagandamızda, kamuoyuna göreve geldiğimizde sahilde yapacağımız çalışmayı anlatmıştık. Şimdi de belediye meclisinden geçen karar doğrultusunda bu projeyi yaşama geçireceğiz. Bu projenin balıkçı barınağı ile hiçbir alakası yok. Gerek plaj, gerekse yürüyüş alanlarını genişletmek amacıyla Kutes-Marina ve Güvercinli Park- Güvercinada arasında dolgu planında revizeye gidiyoruz. Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra burada yeşil alan, yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve süs havuzları oluşturacağız. Yeni plaj alanları oluşturacağız. Kuşadası’na hak ettiği, örnek bir sahile kavuşturacağız."



LS(AÖ/İD)