Türkiye'nin üzüm ambarı olarak bilinen Alaşehir'de, geçen yıl sattığı yaş üzümün parasını alamayarak mağdur olan üretici bu yıl daha tedbirli davrandı. Üzümünü kurutarak değerlendiren üretici, güvenli olan Tariş’i tercih etti. Kuruttuğu üzümünü çuvallara koyup traktörlerine yükleyen üreticiler, Tariş’in yolunu tuttu. Üretici, kuru üzümünü, kesin alış fiyatı henüz açıklanmamasına karşın, şu anda geçici taban fiyatı üç lira olarak belirleyen Tariş’e teslim edip avansını almaya başladı.

Üzüm üreticisi Galip Öztürk, geçen yıl bazı yaş üzüm alıcılarının üreticiye paralarını ödemediğini hatırlattı. Öztürk, "Bu yıl da aynı duruma düşmek istemeyen üretici üzümünü kurutup, satmak için, güvenli olan Tariş’i tercih etti" dedi.

Alaşehir Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker de pazarda rekabet edebilmeleri için kuru üzüm üreticilere uyarılarda bulundu. Üreticiden kuru üzümünün tümünü pazara getirmemesini isteyen Türker, "Her üretici kuru üzümünün tümünü pazara getirirse fiyatı düşer, değerini alamaz. Kuru üzümünüzü kesinlikle emanete bırakmayın. Emanete bırakılan kuru üzüm piyasaya sürüleceği için fiyat düşürür. Kuru üzümün pazara indirilmesi konusunda birlikte hareket edin" diye konuştu.



ND(İÖ/BT)